За любовта и насилието по библейски

Как се промени отношението към жените през вековете и научихме ли уроците, които ни завещаха апостолите

9/През последните години може да се каже, че отношението на обществото към жените се промени революционно. Но все пак колко напреднахме и в кои отношения стоим на едно място, се пита в обширен коментар за електронното издание Ynet. Авторът прави аналогия .между съответствието на отношението към днешните жени и митологиите от Библията.

Рут от Моав

Рут Моавска е модел на човешка сила и женственост, устремена  миролюбиво към всички условности на времето и пространството. Нейната история разбива класическите възприятия за отношенията като цяло. Рут е дала на жените по света един от най-вълнуващите и важни уроци, които изразяват силата на сестринството в най-дълбокия смисъл на думата. След смъртта на мъжа си, тя решава да остане с неговата майка Ноеми, въпреки че е свободна да се върне при семейството си. „Не ме карай да те напускам! Позволи ми да дойда с тебе. Където ти отидеш, там ще отида и аз, и където ти живееш, там ще живея и аз. Твоят народ ще бъде мой народ, и твоят Бог ще бъде мой Бог. Където ти умреш, там ще умра и аз и там ще бъда погребана.“

Тези думи са обяснение в любов, красива женска смелост, доказала силата си. Вдовицата влиза в Израел от позицията на слабия човек и дори успява „да вкара гол“ в правата на собственост, запазени за мъжете. С топлото насърчение на Ноеми Рут се жени за Вооз и ражда дете, с което продължава династията.

За жените това е историческо време на дискриминация. Рут и Ноеми обаче отварят още едно историческо време, благодарение на любовта и предаността си.

 

Рахел

Как тъжната история за преждевременната смърт на Рахел може да се отнесе към нещата, които ни вълнуват в днешно време? Красивата любима жена на Яков, умира при раждането на второто си дете. Но близък прочит на историята й хвърля светлина върху шокиращо тъжната история на живота й и го превръща в история за престъплението и наказанието.

Обърнете внимание на ужасния парадокс в обстоятелствата около смъртта на Рахел, която казва на Яков „Дай ми деца или ще умра“, но когато желанието й се сбъдва и тя се превръща в майка с раждането на Вениамин, кошмарът й се сбъдва и тя умира. Изглежда библейският урок е, че ние така или иначе не разполагаме с живота.


Трагичната съдба на Рахел може да говори и за съдбата на Мойсей, за Израил, за съдбата на Давид, който спечели от изграждането на храма. Но те са сторили голям грях и изрично са наказани. Но защо Рахел е обречена на такова наказание?

От първата си среща с Яков до смъртта си Рахелл се показва като силна и смела жена, дори ако понякога трябва да четем между редовете.

 

Тамар

Тамар, дъщерята на цар Давид, която била изнасилена от брат си. Историята й е още по-ярък пример за точно този грях. Амнон се отдал дотолкова на страстта си към това да преспи с красивата си сестра, че чак се е разболял. След като я изнасилва, той я намразва повече, отколкото я е искал, и я изхвърля унизена. Личи си, че не е искал нея самата, а я е възприемал като средство, за да задоволи страстите си.

В днешно време броят на жените, които търпят подобно отношение, също не е малък. Не е задължително то да е придружено с открита агресия и насилие, но е достатъчно различно от това, което наричаме любов. Много мъже живеят с идеята, че жените са единствено, за да ги задоволяват. И в това няма нищо лошо, но не като средство, а като партньор, защото и мъжете са за това – да задоволяват жените си.

Използването на другия е тази крачка отвъд границата на любовта в посока на насилие и унижение, която не искаме да си признаем и, ако се замислим, всички сме виновни в това.

Всички сме използвали другите и най-вече тези, които обичаме. Използването има много лица и средства – манипулация, натякване, сметкаджийско добротворство, унижение и познатото ни явно насилие. Тук не говорим само за секс, а за всяка област на взаимоотношения и желания. То не е патент само на мъжете, уви.

И така, правилото е: При никое взаимоотношение другият не бива да е средство, а най-малкото партньор!

Наистина ли всичко, което се случва днес е различно от описаното преди векове? Не винаги. Твърде често, когато гласът на жертвата не може да бъде чут, тя се чувства като марионетка, водена от външни сили. Това може да са нейния изнасилвач и съучастниците му, но може да е и самата тя.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове