За първи път от 88 години американски президент ще посети Куба

За първи път от 88 години американски президент ще посети Куба - картинка 1

Последното посещение на действащ американски президент в Куба е било през 1928 г.

1/Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Куба „в близките седмици“, обявиха източници от американското правителство, цитирани днес от световни медии.

Очаква се утре Белият дом да излезе и с официално съобщение.

Пътуването, което ще се осъществи малко повече от година след размразяването на отношенията между САЩ и Куба , ще е част от предстоящата обиколка на американския президент из Латинска Америка. В информация на телевизия Ей Би Си бе уточнено, че посещението ще е в края на март.

На 17 декември 2014 г. Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро изненадващо оповестиха,

че са водили преговори и се подготвят да възвестят нова ера в отношенията между САЩ и Куба, като се започне с възобновяването на пълни дипломатически отношения.

Последва отваряне на посолствата в Хавана и Вашингтон, изваждането на Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма, както и стъпки за увеличаване на туристическите и бизнес възможностите за двете страни.

Обама заяви за вероятно пътуване до острова в свое интервю още в края на миналата година,

но с уговорката, че ако посети Куба, то част от сделката ще е да може да говори с когото поиска и каквото поиска.

Въпреки направените промени обаче ембаргото, наложено на Куба остава в сила. Републиканското мнозинство в Конгреса отказа да отмени половинвековното търговско ембарго и Обама използва президентските си правомощия, за да облекчи част от търговията и транспортните връзки с Куба. Той е силно критикуван от републиканските кандидати за президент Тед Круз и Марко Рубио, които са синове на кубински емигранти, че води подобна политика към Куба, без да получава в замяна някаква политическа промяна в островната държава. Едва ли с предстоящото посещение ще стане ясно и това каква ще бъде съдбата на затвора Гуантанамо, както и вероятността заливът да бъде върнат на кубинската държава.

Само един действащ президент на САЩ е посещавал Куба и това е Калвин Кулидж в далечната 1928 г.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове