За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално - картинка 1

Държавният глава Румен Радев определи като парадоксална смяната на длъжността от главен секретар към вътрешен министър на Младен Маринов. Освен това, по думите на Радев, смяната на министъра е на практика заради "мърлява работа" на полицията, при положение че оперативното ниво се ръководи и съгласув…

Държавният глава Румен Радев определи като парадоксална смяната на длъжността от главен секретар към вътрешен министър на Младен Маринов. Освен това, по думите на Радев, смяната на министъра е на практика заради "мърлява работа" на полицията, при положение че оперативното ниво се ръководи и съгласува именно от главния секретар.

Коментарът си президентът направи след като откри форума "Кариера в България. Защо не?", който се състои в Интер Експо Център, София.

"Премиерът маха министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради парадоксалната и мърлява работа, както той (премиерът - б.р.) се изрази мърлявата работа на полицията, но по закон тя се планира, организира, води и контролира от главния секретар, който съответно заради тази мърлява работа се предлага за силов министър. Аз не го разбирам".

Радев коментира, че оценката за новите министри се очаква да бъде дадена от парламента, а не от него. "Нека първо поработят и чак тогава бих могъл да дам оценка", обяви държавният глава.

Той припомни, че едва преди няколко дни в президентството е получено писмото на министъра на вътрешните работи, с искане за съгласуване за издаване на указ. Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни съгласувателната процедура е малка, но важна крачка в битката за законност, посочи Радев, заявявайки, че отдавна е престанал да слуша какво говори господин Цветан Цветанов.

Запитан за позицията му по отношение на процедурата на ЕП срещу Унгария, Румен Радев заяви, че премиерът Бойко Борисов представлява България в Съвета на Европейския съюз (ЕС). По думите на държавния глава явно се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС. Президентът посочи, че такова амбивалентно поведение не би могъл да коментира.

"Изключването и запушването на устата не са европейски принципи, а те работят против Европейския съюз", каза още държавният глава и добави, че въпросът са наложените санкции срещу Унгария много комплексен и трябва да се разглежда в цялото му всеобхватност.

"Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструмент, защото е в разрез с принципите на Европейския съюз", уточни Радев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове