За смисъла на една Наредба

За смисъла на една Наредба - картинка 1
За смисъла на една Наредба - картинка 2

Помнете Перник, гледайте лотариите, спрете Наредбата Н-18!

Какво представлява прословутата Наредба Н-18?

Нека да го илюстрирам с аналогия. Представете си, че МВР казва как иска да се справи с престъпността. Но за целта нито разследва престъпления, нито следи престъпници, нито прави превантивна дейност сред младите, нито даже увеличава наказанията (това последното не знам как би се случило, но нека за целта на експеримента да си представим).

 

Та, МВР не прави нищо от изброеното. Не прави нищо да се занимава с проблема. Вместо това МВР задължава всички хора (по-скоро почти всички хора, но за това ще стане дума по-късно) да си залепят камера на главите, която да снима къде ходят и какво правят денонощно. И всичко заснето в реално време да отива в МВР, където строгите бюстители на реда ще следят дали има или няма престъпления. МВР ви гледа докато сте на работа, докато ядете, докато говорите с близките си, докато правите любов, докато сте на пътуване, изобщо навсякъде. Под претекста „да се намали престъпността“ МВР ще наложи тотално следене тип постапокалиптична тоталитарна антиутопия.

Представихте ли си горната картина? Добре. Чудите се защо ви накарах? Защото Наредба Н-18 е точно това.

Данъчните казват, че „искат да намалят сивата икономика“. На практика въвеждат тотален контрол върху всяка една дейност на компаниите, които ползват складов софтуер. Т.е. ще имат достъп до всичко, което компаниите правят, и то в реално време.

Ще знаят какви продукти се поръчват, какви промоции се планират, какви стоки ще се предлагат, какви продуктови категории ще се използват, какви напитки, ястия и консумативи ще се употребяват и т.н. Вместо да разследват данъчни престъпления, вместо да се ровят в сметки и да гледат документи, вместо да търсят престъпници, облекчавайки работата на бизнеса, НАП въвежда тотален контрол над чистия бизнес и усложнява неимоверно работата му.

Да не забравяме, това е същият НАП, който допусна миналата година най-голямото изтичане на данни в историята на България. Това е същият НАП, който мисли да отпише 20 милиарда лева несъбрани данъци. Това е същият НАП, който години наред не е събрал 200 милиона от лотариите. И не е сигнализирал за дупката в закона, въпреки че е знаел за нея.

Та, този НАП сега иска тотално следене на всяка крачка на бизнеса. За да ограничели сивия сектор. За да намалят престъпленията. За да изкарат на светло данъци и приходи. Значи ще тормозят нормалния бизнес, за да хванат няколко нарушителя? Това е точно като изконната българска поговорка: Ще запалят цялата къща, за да изгорят бълхите. Това ли е идеята, да се хванат няколко бълхи, на цената на тормоз над цели сектори?

Теорията на системите ни казва, че има само три възможни варианта:

1. Или НАП са некадърни и не знаят как да ловят престъпници без да тормозят целия бизнес. А некадърниците трябва да си подадат оставката.

2. Или НАП са мързеливи, знаят как се ловят престъпници, но не им се занимава. И затова тормозят бизнеса, за да хванат няколко човека или фирми. А мързеливците трябва да си подадат оставката.

3. Или пък НАП са умни и им се работи, но искат да имат информация за бизнесите. За да упражняват контрол. Поръчкови проверки, дебнене и тормоз за дребни грешки, даване на информация на конкуренти. А и най-вероятно всичко това няма да важи за „приятели“. Все пак, стара изконна българска практика. И това са само някои от възможните развития. В този вариант оставки няма да помогнат.

Къде е оценката на въздействие на тази Наредба? Колко пари смята НАП, че ще събере от „сивия сектор“, че тормози целия бизнес? Повече ли са от 200-та милиона от лотариите? Повече ли са от 20-те милиарда отписани несъбрани данъци?

Функцията на администрацията е да улеснява бизнеса. И след това да търси нарушители и престъпници. А не да третира целия бизнес като престъпник. Защото опасно се приближаваме до концепцията: „Има бизнес, има проблеми. Няма бизнес, няма проблеми.“

От къде ли е познато?

Помнете Перник, гледайте лотариите, спрете Наредбата!

Спокоен ден!

#нитоденбезглупости
#нитоденбезнаредби
#нитоденбезадминистрация

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове