За всички колекционери и пътешественици

За всички колекционери и пътешественици - картинка 1

"Светът е само повод за въображението"

Имате ли хиляди, милион дори вещи, които са безсмислени, но не искате да се разделите с тях? Трупате ли още и още неща при всяко ваше пътуване, или ей така сте си намерили нещо ненужно, но което ви крещи - ВЗЕМИ МЕ!

Как да не ви препоръчам да се насладите на една прекрасна колекционерска къща за Напълно Необходими Неща "Пушкин & Плюшкин". Основана е през 1911 година във Валпарайсо и е характерна с това, че издирва странни предмети и истории.

"Светът е само повод за въображението", казват създателите й Матео Плюшкин и Леополд Пушкин. Представители на кантората за Ориента са Атанас Хранов и Александър Секулов. Историята, която поражда тази идея е повече от великолепна и в момента се чудя в кой ден да разтършувам таванът на дома си. 

За историята на къщата...

Първото бегло предложение за това начинание се крие в писмо на Матео Плюшкин до приятеля му Леополд Пушкин:

"Това е единственият начин да имаш и времето, и спомена едновременно. Не може из дрешниците, таваните, скритите в библиотеките тайни шкафове, из винарните, маслобойните, високите рафтове на антикварните магазини, сред малките бижутерийни магазини и ателиета на художници, майстори и занаятчии да не се крият малки, миниатюрни, почти незабележими и пренебрегнати предмети, от които дори тези, които не са влюбени, имат нужда. Предмети, без които нито един пътешественик и авантюрист не могат да си позволят да се отправят в път".  

В знак на мълчаливо съгласие за бъдещото начинание Леополд Пушкин му изпраща, увита в ръчно лята хартия, лъжичка за ябълкови мигове от прозрачно сребро, с която, според твърдението на дубровнишкия майстор, при когото я е открил, винаги можеш да върнеш върху устните си вкуса на първата целувка с незабравим човек.

pushkin-plyushkin.com
Лъжичка за ябълкови мигове
Снимка: pushkin-plyushkin.com

Няколко месеца по късно възторжения и динамичен Матео съобщава в телеграма:           

"Къщата регистрирана. Светът е само повод за въображението. Нещата са видими когато са гледани от двама души едновременно. Колекционираме красиви неща."

С годините, по-скоро от леност, отколкото с умисъл, те започват да прибират в кутии лични писма, рисунки и скици, които им се струва, че не са разбрали правилно или изобщо не са погледнали, когато са ги получавали; малки предмети и вещи, които имат значение за всеки пътешественик и авантюрист, и които бяха стояли в джобовете им, въртени между пръстите, до пълното изтриване на среброто, дървото или какъвто и да е друг материал, от който бяха направени. В кутиите има и разноцветни парчета хартия, върху които бяха записани случки, истории, изпуснати реплики, непознати думи за обясняване на невидимото.

Ето и как се създава история, спомени и моменти. Насладете се на най-прекрасните, странни и НЕОБХОДИМИ вещи.

pushkin-plyushkin.com
Снимка: pushkin-plyushkin.com

Уредът е един от трите механизма за създаване на време на Бартоломео Гиберти, майстор от Флоренция, посветил последните години от живота си в копнеж да добави липсващо късче към Божия промисъл.

pushkin-plyushkin.com
Снимка: pushkin-plyushkin.com

Историята на първият ключ за внезапно сбогуване води до малко норвежко село. Местен ковач намерил в снежна буря малка ключалка, висяща във въздуха ...

pushkin-plyushkin.com
Възглавници за блуждаещи мъже ...
Снимка: pushkin-plyushkin.com

Повече от 34 години единадесетте трупа на мъртви мъже лежат в хладилните камери на градската морга на Валпарайсо, а случаят, известен като “Малките светци”, остава като една от най-загадъчните и неразплетени криминални истории.

pushkin-plyushkin.com
Лъжичка за чай в пустинята
Снимка: pushkin-plyushkin.com

Сребърната лъжичка за разбъркване на чай в пустинята е намерена до метална чаша с гравиран вълнообразен кант, притежание на безследно изчезналия от хотелската си стая в късното лято на 1924-а усърден изследовател на носталгията Лемуел Кардингтън Суифт Под старинното бюро е открит и паднал бележник с кожена подвързия, в който пътешественикът до последно е водил стрикти записки с лилаво мастило.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове