Заболяването, което причинява перманентно посиняване на кожата

Заболяването, което причинява перманентно посиняване на кожата - картинка 1

Оказва се, че подобно явление е абсолютно възможно

В суперхита "Аватар" от 2009 г. членовете на общността на Na'vi се отличава с ослепителна синя кожа. Възможно ли е това да се случи и наистина?

Оказва се, че да и до момента има поне един такъв регистриран случай на семейство от Апалачите, където това положение се предава от поколение на поколение. Виновник за невероятния телесен отенък е рядко генетично заболяване, наречено метемоглобинемия.

Метемоглобинемита представлява заболяване на кръвта, при което се произвежда прекалено високо количество метемоглобин, който е вид хемоглобин. Хемоглобинът е молекула в червените кръвни клетки, която доставя кислород в цялото тяло.

При метемоглобинемията хемоглобинът не може да отделя достатъчно добре кислород в телесните тъкани и хората, страдащи от това заболяване, имат кафява на цвят кръв и синкава кожа.

Най-известният документиран случай е за шест поколения от семейство Фугате, живели в относителна изолация сред хълмовете на щата Кентъки между 1800 и 1960 г. Началото на рода било поставено от сирак от Франция - Мартин Фугате - който се оженил за местно момиче. За съжаление се оказало, че и двамата носели гена на това заболяване.

Четири от седемте им деца били със синя кожа, а след това наследниците им започнали да се женят помежду си, което окончателно довелно до разпространението на опасния ген. Любопитно е, че извън синята кожа, членовете на семейство Фугате не страдали от някакви други особени проблеми и повечето от тях дори доживели до 80 и повече години.

Метемоглобинемия може да се получи и при излагане на определени химикали и лекарства като бензокаин.

 

Източник: obekti.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове