Забрана на проституцията във Франция

Забрана на проституцията във Франция - картинка 1

Синдикатите твърдо против!

Очаква се днес парламентът на Франция да одобри законопроект, който засяга клиентите плащащи хиляди евро за компаньонки. В новия закон се предвижда, техните клиенти да минават през обучителен курс за правата на жените. Освен курсове, за престъпниците ще има и финансови санкции.

При първо нарушение, глобата ще бъде в размер на 1 500 евро, а ако клиентът бъде хванат втори път с компаньонка, глобата скача до 3 750 евро.

Към момента, проституцията в страната е разрешена, но закон от 2003 г. забранява склоняването към тази дейност. Ако френският парламент одобри законопроекта, Франция може да се окаже страната с най-тежко законодателство спрямо потребителите на платени секс услуги в цяла Европа.

Френските власти предвиждат още и създаването на фонд от 4,8 млн. евро с който да се помогнат на проститутки, които искат да напуснат професията, и за превенция от навлизането на млади момичета в тази дейност.

Профсъюзите на проститутките скочиха против новите промени с аргумента, че фонда няма да стигне за всички, и че

новото законодателство може да остави без работа над 40 000 труженички.

Френските парламентаристи се опитват да приложат модела на Швеция, която е приела подобни мерки през 1999 г. и според някои оценки това е довело до намаляване на проституцията наполовина, но според други тежките мерки само са премахнали най-старата професия от полезрението на шведски власти.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове