Забравете за 8-те часа сън

Забравете за 8-те часа сън - картинка 1

Подобно на почти всеки нормален човек, ние обичаме да спим

Подобно на почти всеки нормален човек, ние обичаме да спим. Понякога обаче сякаш сънят не стига.

Дори да се опитваме да се наспиваме, т.е. да спим по 8 часа на денонощие, животът е забързан. В някои случаи става дума за необходимостта от спазване на важен краен срок, друг път изниква нещо непредвидено.

Поради това стигнахме до заключението, че непрекъснатият 8-часов сън през нощта понякога не е достатъчен. Имайки предвид това, има ли начини, по които можем да извлечем максимума от съня, независимо в какво количество е той?

Какво да направим по въпроса? Продължавайте да четете и ще научите.

1. Не консумирайте прекалено много храна

Приемът на повече храна непосредствено преди лягане води до прекъсване на съня. Според лекаря Джейми Коуфман, сънят след обилно хранене пречи на оптималното храносмилане. Като резултат усещаме различни неприятни симптоми – от такива, свързани с дискомфорт на стомаха, до проблеми със съня.

Освен това прекомерната консумация на храна върви ръка за ръка с прием на много течности. Пикочният мехур ще бъде пълен и по някое време на нощта ще ви събуди.

2. Намалете времето пред екрана

Съблазнително е да стоите с часове в социалните мрежи или пред телевизора, но не е полезно за съня. Знаете ли, че екранът преди лягане влияе на ритъма на сърцето?

Изкуственото осветление оказва въздействие върху тялото ни и то губи ориентация кое време на деня е. Вместо устройства в ръка, вземете книга или пък медитирайте.

3. Поддържайте тъмнина в стаята

Колкото по-рано заспите, толкова повече време ще спите. За щастие, ключът към успеха е да поддържате тъмнина в стаята. Така ще заспите по-бързо.

Според The Sleep Foundation дневната светлина пречи на освобождаването на мелатонин в мозъка – хормон, който се освобождава в кръвта и спомага за отпускането.

4. Вземете си душ или вана преди сън

По този начин ще се отпуснете в края на деня и ще стимулирате регулирането на температурата на тялото. Тези две неща са ключови за пълноценния сън.

 5. Дремвайте по обяд

Ако ви е възможно, отделяйте 20-30 минути за дрямка. Тя подобрява настроението, продуктивността и вниманието.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове