Задача с повишена трудност: Как да обзаведем детската стая за брат и сестра?

Задача с повишена трудност: Как да обзаведем детската стая за брат и сестра? - картинка 1

5 решения

Обзавеждането на стая за две деца си е трудна работа, особено, ако между тях има голяма разлика във възрастта. Още по-сложно е, когато са момче и момиче – как да направим така, че да се хареса и на двамата?

При оформянето на интериора на детската пред родителите се изправя дилемата да разделят пространството възможно най-комфортно и за сестричето, и за братчето. А те имат съвсем разнородни потребности... Все пак, има един общ момент – нужна им е неголяма, но лична територия, отделно легло и място за занимания, констатира letidor.ru и дава няколко практични и стилни идеи: 

 

1. Започнете от разделянето на стаята на зони за всяко дете, например сложете леглата покрай две срещуположни стени и ги съединете с бюро или стелаж за играчките. Ако стаята е правоъгълна, може леглата да са покрай едната стена, но отделени с шкафче или параван.

Освен за кътовете за спане, мислете и за зоната за игри, четене, рисуване – тя може да бъде голямо бюро или дълъг плот с два малки стола.

Психолози твърдят, че ако децата стоят едно срещу друго, тяхното внимание ще бъде по-изострено, ще се разсейват по-малко и ще учат по-добре.

 

Избягвайте овалните или кръгли бюра и маси, защото на тях лактите на детето ще са във въздуха, което изкривява цялата поза. Също толкова важно е да помислите за хубаво и удобно осветление над мястото за четене и писане, за да пазите зрението на децата от ранна възраст.

 

2. Трансформиращите се и модулни мебели са отлично решение в детския интериор – легла-табуретки, шкафове-бюра, сгъваеми кресла-легла и т.н са доста ергономични, пестят място и раздвижват пространството. Те позволяват при необходимост да се разшири зоната за игра примерно.

3. Детската стая по правило не впечатлява с внушителни размери, но ако е наистина много малка, логичният избор е двуетажно легло.

 

Интериорните дизайнери предлагат и други индивидуални решения на две нива, които не само ще са практични, но и ще забавляват – всяко дете ще има свой личен кът въпреки маломерното пространство. Подходящо е и за деца с известна разлика във възрастта, и за връстници.

4. Много комфортно е разделението на стаята на "мъжка" и "женска" зона с цветове, като освен синьо-розовите комбинации можете да се заиграете с алтернативните синьо-зелени, бежово-червени, жълто-оранжеви.

Пред леглата отделете еднакво големи пространства, но нека мястото за игра е общо, с всички нужни принадлежности: шведска стена, люлки, играчки.

Ако братът и сестрата са на приблизително еднаква възраст или близнаци, можете да пуснете фантазията си в посока тематично оформление, по интереси, например география, с лампи глобуси, тапети на географски карти, сгъваем екран за прожекции, стелаж за сувенири или параван, отделящ двете части на стаята.

 

Нека някои части да са в една тематика, но всяко място за спане да си има свой облик.

5. Ако не си падате по ярките цветове или не искате да въздействат прекалено енергийно на децата, можете да въплътите своята идея с по-спокойни и меки тонове.

 

Вземете за основа светъл нюанс за стените и тавана, а за цветните акценти разчитайте на аксесоарите и някои елементи от декорацията.

Еми Спасова/ Новитеродители.бг

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове