Задържаха организирана група за контрабанда на цигари

Задържаха организирана група за контрабанда на цигари - картинка 1
Снимка: пресцентър МВР

Специализирана операция е предприета вчера в Благоевград от служители на ГДБОП

Специализирана операция е предприета вчера в Благоевград от служители на ГДБОП под наблюдението на Специализираната прокуратура.

В хода на акцията е неутрализирана организирана престъпна група, внасяла нелегално цигари от Гърция.

Задържани са четирима чужденци, сред които и лидерът на групата –арменецът А.А., със статут на постоянно пребиваващ в България. Другите трима - В.П., Л.С. и Е.В., са гръцки граждани, двама от тях са продължително пребиваващи в България.

В процеса на разследването е изяснено, че А.А. е криминално регистриран - през януари 2014 г. и през октомври 2015 г. той е бил задържан от служители на ГДБОП за контрабанда на тютюневи изделия съответно със 191 и 418 мастербокса.

В рамките на операцията са претърсени имот и 4 моторни превозни средства, като в едно от тях са иззети 130 мастербокса и 499 насипни стека (общо 69 990 кутии) цигари  без български акцизен бандерол. Цигарите били укрити в „Мерцедес Спринтер“  по метода „тапа“, като за прикриваща стока са ползвани чували с трици. В хотелската стая, ползвана от двама от гръцките граждани, е намерено пакетче с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия тест на кокаин.

Предотвратените щети за бюджета на България са в размер на около половин милион лева. На четиримата задържани са повдигнати обвинения и е наложена мярка за неотклонение задържане за 72 часа. Преценява се за кои от участниците в престъпното сдружение да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането ще бъде внесено днес.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове