Загубени в детството

Загубени в детството - картинка 1

Времето на соца или времето на технологиите?

Питате ли се какво е било някога, през годините на т,нар, социализъм? Как децата са прекарвали времето си и какви са били техните ценности? Повечето от нашите родители и баби си спомнят тези времена, в които „ожулените колена“ бяха на мода. Днешното поколение е доста по-различно от тогавашното. Сега, новите технологии – лаптопите и интернет са заниманието на по-голямата част от подрастващато поколение.

Ако вземем за пример българския игрален филм „Изпити по никое време“, бихме могли спокойно да заключим, че мотото на тогавашното поколение е било „Оставете ни да играем. Ние обичаме играта“.

И за днешното не е много по различно, само добавете едно „на компютъра“ и сте готови.

Казват че всяка епоха е уникална за себе си и тя никога няма да може да се повтори. В днешния толкова глобализиран и технологичен свят децата неминуемо следват тенденцията на епохата. Неизбежно е, просто светът, в които живеем го налага.

Въпреки това, нека си припомним част от игрите и пакостите на „децата на соца“. Едва ли някой е забравил игрите „Садже“, „Подаръците“, „Ръбче“, „Криеница“ и „Стражари и апаши“. Разбира се, че е имало десетки други неща, на които са играли малчуганите и винаги са били навън, по площадките и поляните. Игрите сякаш са помагали на подрастващите да изпитват живота, да закърпват приятелството и да вдигат нервите на майките си, когато се прибират с рани по лактите и коленете или със скъсани панталонки и раздрани блузки.

Незаменими са били физиономиите на родителите, когато детето домъкваше отнякъде бездомно животинче (най-често коте или куче). Но всичко е било част от нещата.

Как тичаха децата напред-назад, необременени от проблемите на режима. Тези игри носеха щастие и радост. А раните – те бяха подробност, та дори не ги забелязваха.

Днешното поколение като че ли е по-затворено и отдадено на онлайн игрите и комуникацията. Сега популярни стават компютърните игри като LOL, например. А, за Facebook и неговото влияние върху живота на малчуганите няма смисъл да говорим. То е огромно, почти неконтролируемо… Но, както казахме, това е съвремието и никой не може да избяга напълно от него.

Малко трудно е да кажем кое време е по-доброто. Дали времето на соца е по-добре от сегашното, не може да определи. Просто показваме разликите между двете поколения пък вече всеки сам си решава кое време е по-добро за децата.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове