Законите се правят безотговорно и популистки, смята Огнян Герджиков

Законите се правят безотговорно и популистки, смята Огнян Герджиков - картинка 1

Никой не е търсил Консултативния съвет по законодателство досега, разкри председателят му

Парламентът досега не се е допитвал до Консултативния съвет по законодателство. Това разкри днес пред бТВ председателят на Съвета и бивш служебен премиер Огнян Герджиков.„

Огнян Герджиков. Снимка Веселин Боришев
Той повтори тезата си, че в последните години законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално.

"Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие", заяви той.

И даде като конкретен пример закона за КТБ на Делян Пеевски и Йордан Цонев, който управляващите подкрепиха.

"Той е явно противоконституционен. Не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали Конституционния съд", смята Герджиков. "Недопустимо е със задна дата да се обявяват за недействителни сделки, които са извършени преди. Това нещо в белия свят го няма, това нещо не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме Конституцията, непрекъснато.“

Той коментира и други ключови законопроекти - като например промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха пратени на КС от главния прокурор и президента. В тях се предвиждаше възможността кметовете да сключват договори с частни охранители.

"Не би се стигнало до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени. Някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка. Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“, каза юристът.

Според него сегашната уредба на института за неизбежна отбрана е добра, трябва да се обърне внимание на правоприлагането.

"В него има известни разминавания и не всички съдилища по един и същи начин тълкуват разпоредбитеи ги прилагат на практика“, обясни той.

И отбеляза, че България губи арбитражни дела, защото "не си правим нещата както трябва, не сме коректни и демонстрираме, че не уважаваме правото".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове