Зам.-кметът по транспорта не познава Закона за обществените поръчки

Зам.-кметът по транспорта не познава Закона за обществените поръчки - картинка 1

Столична община е променила проектните изисквания за ремонта на бул. "Граф Игнатиев" след като е започнало изпълнението му

Зам.-кметът на София по транспортната дейност Евгени Крусев не познава Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това стана ясно от думите му пред bTV. Запитан дали познава ЗОП, той отговори: "Не в детайли". Питането беше във връзка с променените условията на обществена поръчка след финализирането й и защо не е организиран нов конкурс.

Столична община е променила проектните изисквания за ремонта на бул. "Граф Игнатиев" след като е започнало изпълнението му.

Общината като възложител първоначално отстранява фирма от конкурса за изпълнител, защото е предложил рециклирана подложка за трамвайния път. След финала на конкурса, при започнало изпълнение на обществена поръчка от общината сменят условията и избраната от тях фирма полага по-евтина, рециклирана подложка, показа разследване на bTV.

Заради промяна на основен материал, който се влага в ремонта на релсовия път на столичния бул. "Граф Игнатиев" инженерът, проектирал ремонта, се е отказал в началото на реконструкцията.

Мотивът на инж. Румен Борисов е, че виброизолационната подложка е най-важната част от проекта му. Сменената подложка няма да виброизолира в нискочестотния диапазон от 20 до 80 херца и след 3 годиини това ще доведе до проблем на сградите, които са в непосредствена близост до релсовия път.

Фирмата, спечелила търга - "Джи Пи Груп", първоначално кандидатства с техническите параметри на материал за виброизолации, който е по-нов, но по-скъп. От конкурса е отстранена фирма, която предлага по-евтин материал, направен от рециклирани гуми. Разликата в цената на двата вида подложки е около 3 пъти. Около €5 на кв/м е подложката от рециклирани гуми с черен цвят. Около €15,6 кв/м е по-новата подложка, показа проучването на медията.

"Джи Пи Груп" печели поръчката, след което общината променя първоначалните изисквания за ремонта и фирмата-изпълнител сменя виброизолационните подложки с по-евтините. 

Според зам.-кмета на столичната община по транспорт Евгени Крусев разликата в цените на двете подложки била малка, а не 3 пъти. Това бе оборено от разследващия журналист, който заяви, че имат потвърждение от два източника на доставните цени.

Според адвокат Грета Ганева са нарушени правилата на конкуренцията. Недопустимо е първоначално да отстранят един от участниците с конкретно техническо изискване, а след това спечелилата страна да изпълни точно него.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове