Започна голямото надцакване за вота на изселниците в Турция

Започна голямото надцакване за вота на изселниците в Турция - картинка 1

Показваме в цифри, колко е голямо влиянието на турския вот в българската политика

Преди няколко седмици, водачите на двете основни партии, борещи се за вота на българските мюсюлмани направиха „планирани“ посещения в република Турция. Първо съпредседателите на ДПС – Четин Казак и Рушен Риза, заедно с делегация, а след това и Лютви Местан. Посрещанията на лидери на ДПС в Турция не са рядък феномен, но посрещането както на ортодоксалните, така и на отцепниците в рамките на седмица, предизвика голям интерес.

Едно от възможните обяснение е, че лидерите са привикани за да бъде направен „инструктаж“,

или поне да се направи опит да се координират позициите на двете партии, така че да не бъдат засегнати интересите на турската държава. Движението за права и свободи, обяви че се е срещнало с лидера на основната опозиционна партия – Републиканската народна партия, Кемал Калъчдароглу. Лютви Местан се включи в „надцакването“, като освен среща с Калъчдароглу, е имал и среща с премиера Ахмет Давутоглу.

За лидерите на българските партии, тези срещи имат по-скоро символно значение, защото показват на мюсюлманите в България, кой има благоразположението на Турция.

В това отношение засега Лютви Местан води, защото успя да се срещне с Давутоглу. Друг важен аспект на тези посещения е символния ориентир за българските изселници в Турция.

Много често с вота на изселниците в Турция се спекулира, затова се заровихме в цифрите за да проверим,

в действителност колко е важен той, за определянето на българския политически живот.

Оказва се, че гласовете за ДПС от Турция формират между 1 и 2% от общата избирателна активност на парламентарните избори в България.

Тук не се включват автобусите с изборни туристи от южната ни съседка, защото  проследяването им е изключително сложно.

Тези 2%, обаче съставляват 11-12% от всички гласове подадени за ДПС през последните четири парламентарни избора.

Най-голяма тежест те са имали за Движенето за права и свободи през 2009 г. когато са формирали 14,5% от целия вот за тях.

Важно е да се знае, че през последните два парламентарни избора, движението успява да мобилизира едва около 55-60 хил. гласоподаватели от Турция.

Успяхме да намерим данни от турския статистически институт за броя на гражданите, които са родени извън територията на Турция.

Оказва се, че към 2014 г. регистрираните български изселници са 373 216 граждани. Това означава, че избирателната активност сред българите в Турция на изборния ден е около 15%!

Затова пък, българските изселници в Турция са абсолютно категорични в това, кого подкрепят.

Гласовете за ДПС в Турция надвишават 90% от всички подадени гласове, с изключение на 2013 г. когато НПСД на Корман Исмаилов и Касим Дал успя да отмъкне няколко хиляда гласа от тях.

След вливането на НПСД в Реформаторския блок, партията на Исмаилов се претопи и изгуби голяма част от своето влияние.

Учудващо е също, защо при най-големия брой разкрити избирателни секции, през 2014 г. ДПС реализира един от най-ниските си резултати.

Най-вероятно има някаква умора и апатия в турските избиратели от български произход. Това означава, че сега е най-подходящия момент за ново лице в българската политика, което да събуди този вот.

Дали Местан ще успее да влезне в тази роля, предстои да видим, но във всички случаи подкрепата на Давутоглу и Ердоган ще бъде от решаващо значение.

В цялото шоу на което станахме свидетели около Коледа, турското консулство зае открито позиция в полза на Местан.

Поне с посещението на съпредседателите на ДПС в Турция, стана ясно, че отношенията между партията и държавата не са напълно замразени.

Вероятно Давутоглу иска да си остави отворена вратичка за да може да реагира в случай, че изтънчените маниери и ясна дикция на Местан не успеят да стоплят сърцето на българските мюсюлмани.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове