Започва реформата на Дъблинските правила

Започва реформата на Дъблинските правила - картинка 1

За постигането на нов компромис ще е нужен широк консенсус между страните членки

Тази седмица в европейските институции трябва да започне процесът по преосмисляне на Дъблинските правила, съобщава ЕurActiv. В Сряда Комисията, ще обяви група, от възможни решения, които да подобрят процеса по приемане и интеграция на имигрантите от Близкия изток и Северна Африка.

След като протече обсъждането на новите предложения, Комисията ще пристъпи към тяхното финализиране в ново споразумение.

Проектът за споразумение трябва да бъде готов през април, след което ще започнат преговорите със страните членки за ратифицирането на споразумението.

Това се случва след безпрецедентна имиграционна вълна, минаваща през Турция и Гърция, която доведе в съюза над 1,25 млн. имигранти само за миналата година.

Настроенията за реформа на Дъблинските правила се засилиха след като редица държави членки се обявиха открито против тях,

а през Октомври миналата година, канцлерът Ангела Меркел заяви, че правилата са „остарели“.

Правилото, което предизвика най-големи спорове сред страните членки гласи, че имигрантите трябва да се връщат в първата страна членка през която са влезнали в съюза. Критики от правозащитните организации предизвика и наскоро обявеното споразумение между ЕС и Турция, което предвижда връщането на имигранти без документи, от съюза в Турция.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове