Защо бебето хърка?

Защо бебето хърка? - картинка 1

Вижте отговора...

5/Добре дошли в света на шумните новородени! Малките бебета често дишат шумно, защото техните носни пътища са тесни и пълни със секрети. Въздухът, преминаващ през тях, предизвиква различни вибрирации, подобно на звуците на тръстиков музикален инструмент, информира порталът "mamatatkoiaz.com".

Хъркането е звукът, издаван от вибрациите на меките тъкани на дихателните пътища.

През повечето време, тези звуци са само шумно неудобство, което постепенно утихва, когато дихателните пътища на бебето пораснат и то се научи да поглъща излишната слюнка. Но понякога хъркането може да е знак, че дихателните пътища на бебето не са толкова чисти, колкото трябва да бъдат. Когато те са запушени, въздухът преминава по-трудно, което всъщност произвежда звука на хъкането. Ето, няколко начина следите вида на хъркането:

Почиствайте нослето на бебето

Един от най-добрите начини да помогнете на бебето да диша по-лесно, е да запазите малките носни пътища чисти. Ако носът на бебето ви изглежда запушен, капвайте по няколко капки физиологичен разтвор (солена вода) в него, веднъж на ден. Повечето аптеки продават готов физиологичен разтвор за нос, подходящ за бебета, но можете да направите и собствен като разтворите ¼ ч.л. сол в 30 мл вода. Използвайте назален аспиратор и всмукателна гумена помпичка с пластмасов накрайник, за нежно изсмукване на излишните секрети.

"Почистване с пара"

Застанете под топлия душ с вашето бебе и оставете овлажнения въздух да разхлаби излишните секрети в дихателните му пътища. Направете това преди лягане, тъй като шумното дишане от запушени дихателни пътища е проблем, най-често срещан по време на сън. За да овлажните въздуха в стаята на бебето, пуснете топъл влаго-изпарител. Това може да е особено полезно, когато централното отопление изсушава въздуха в спалнята.

Премахнете алергените от стаята на бебето

Махнете всичко, което съдържа прах и животински пърхот от спалната среда на вашето бебе.

Кога хъркането представлява риск за здравето?

Всеки месец бебето ви расте и неговите дихателни пътища се развиват, хъркането също трябва да се намалее или поне да се превърне в гърлен звук. Този звук може да се появява преди да започне никненето на млечните зъби, когато бебето произвежда допълнително количество слюнка. Но ако хъркането продължава, то започнете да водите здравен дневник.

Записвайте различните звуци на бебето, ден след ден. Ако хъркането се влоши, посетете педиатъра. Рядко хъркането пречи на дишането на бебето, но лекарят може да прецени дали всичко е наред.

Ако се  притеснявате за хъркането на бебето, кажете това на лекаря си по време на следващия преглед. Той ще провери дихателните пътища на бебето ви, за да бъде сигурен, че те са отпушени и няма проблем с тяхната структура.

Понякога носната преграда (костта, която разделя носните канали) се отклонява на една страна, което води до частично запушване на една от ноздрите. Бебетата компенсират това, като дишат през другата ноздра, но това отклонение на костта може да обясни шумното дишане.

Уголемените сливици са честа причина за хъркането при по-големите деца, но рядко при новородени. Вашият лекар ще прегледа гърлото на бебето, за да е сигурен, че няма структурни аномалии, като например необичайно движение на небцето.

Накрая, той ще провери дишането на бебето. Някои бебета имат състояние, наречено  laryngomalacia, което предизвиква шумно дишане. При това състояние хрущяла, който обикновено поддържа дихателните пътища отворени, не е напълно развит. Като бебето расте, структурите на дихателните пътища също се развиват и това състояние изчезне.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове