Защо е полезно да спим на лявата страна?

Защо е полезно да спим на лявата страна? - картинка 1

Ето ви цели 6 причини...

Сънят е едно от любимите занимания за повечето хора. Но знаете ли, че позата, в която спите, се отразява на здравето ви? Скорошни изследвания доказват, че спането на лявата страна допринася за здравето на множество органи, пише Bright Side.

Eто шест ползи за здравето, за които спането върху лявата страна допринася.

Подобрява функциите на лимфната система

Лимфната система играе важна роля в организма в допълнение към кръвоносната. Гръдният канал (най-големият лимфен съд) се намира от лявата страна. Ето защо сънят от лявата страна улеснява движението на лимфата. Тъй като лимфната система спомага за транспортирането на мазнините, протеините и други важни вещества в тъканите, спането отляво помага на клетките да получат тези хранителни вещества по-бързо.

Подобрява работата на далака

Далакът е най-големият орган в лимфната система и също е разположен от лявата страна на тялото. Когато спите от лявата страна, далакът работи по-добре. Основната причина за това е гравитацията. Тя подобрява притока на кръв към далака. В него се произвеждат лимфоцити и се разграждат остарелите еритроцити.

Улеснява отделителната система

Връзката между тънките черва и дебелото черво се намира от лявата страна на тялото, в област, наречена илеоцекална клапа. Когато спите на лявата страна, гравитационните сили правят по-лесно отпадните продукти да се придвижват от тънките в дебелото черво. Това позволява на дебелото черво да се освободи от отпадъците по-бързо.

Може да намали киселините през нощта

Ако често страдате от киселини в стомаха, спането на лявата страна също може да помогне. В тази позиция стомахът се намира точно под долния езофагиален сфинктер, който свързва хранопровода със стомаха. Спането на ляво пречи на съдържанието на стомаха да се връща обратно в хранопровода.

Предпазва черния дроб от претоварване

Тъй като черният дроб се намира от дясната страна на тялото, спането на дясно може да създаде напрежение в този орган. Спането наляво благоприятства работата му. 

Полезно е за сърцето

Лявата част на сърцето получава кръв от белите дробове и я изпомпва към останалата част от организма. Следователно спането на лявата страна помага на сърцето да си върши работата по-лесно и ефективно. Когато спите на лявата страна, гравитацията улеснява функциите на кръвоносната система, особено аортата и долната празна вена. Последната пренася деоксигенираната кръв от долната част на сърцето и се намира от дясната страна на гръбначния стълб.

Източник: obekti.bg

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове