Защо котките ни "мачкат" с лапички

Котката ви казва "ти си моя човек и аз те обичам"

Сигурно ви се е случвало котката ви да се сгуши в скута ви и да започне ритмично да ви мачка и масажира с двете си предни лапи?!

Ако някога сте имали коте или сте били в котешка компания, със сигурност сте забелязали, че тези животни обичат да помачкат човека с предните си лапички, все едно масажират или месят тесто. Сещате ли се защо го правят?

Ако се допитате до ветеринар той ще ви обясни, че това е инстинктивно поведение, което котенцата започват да правят скоро след като се родят.

Зоолозите предлагат две обяснения наведнъж за това явление. Впрочем и двете се свеждат до това, че с "мачкането" котето изразява своята привързаност към човека (или към друго животно).

Този инстинкт се проявява още у новородонето котенце, което, сучейки от майчината гръд,

с лапичките масажира млечните жлези и по този начин си "източва" още млечице. Когато порасналото коте попада при човека, то не губи този навик. Ако се чувства доволно и безгрижно, то продължава да "мачка" - сега вече стопанина си, сякаш се връща в своето котешко детство.

Второто обяснение гласи, че под възглавничките на котешките лапи се крият особени жлези,

отговорни за производството на феромоните. По време на "мачкането" доволната от живота котка маркира всеки, към когото е привързана, с особена миризма, която казва на света: "Този човек вече има любяща котка".

Ако домашната ви котка започне да ви мачка, просто се отпуснете и се наслаждавайте на масажа.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове