Защо малчуганите дъвчат всичко?

Защо малчуганите дъвчат всичко? - картинка 1

Вижте отговорите, мами...

Бебетата дъвчат юмруците си, играчките, мебелите, почти всичко, което им попадне – това е нормално. Почти всички деца минават в някакъв момент през това. Въпреки това е нормално да се разтревожите ако ви се струва, че то прекалява или го прави за твърде дълги периоди от време. Има много възможни причини за това поведение, за това трябва да следите дали са налични и други симптоми, информира порталът „mamatatkoiaz.bg”.

Никнене на млечни зъбки

Никненето на млечните зъбки може да се случи на възраст между 3 месеца и 3 годинки. По време на тази фаза се счита за нормално детето да иска да дъвче всичко наоколо. То прави това, за да помогне на зъбките си да пробият венците. За да спре да дъвче креватчето и играчките си, можете да дадете на бебето мокра кърпа, замразена за 30 мин или да инвестирате в няколко бебешки играчки за дъвчене. Те ще облекчат дискомфорта от никнещите зъбки.

Безпокойство

Прекаленото дъвчене може да е сигнал за тревожност при бебето. Само по себе си, дъвченето не е показател, но ако детето дъвче пръстите си, кошарата и други предмети и проявява различни признаци на тревожност, може това да е причината за поведението му

Тревожността при малките деца се определя най-добре чрез наблюдение на поведението на детето. За жалост въпросите на тази възраст не дават съществени резултати.

Сензорно интегративна дисфункция

Сензорно интегративната дисфункция е състояние, при което сетивното възприятие на детето за света е различно от стандартното. Възможно е детето ви да е повече или по-малко чувствително към текстури, звуци, докосвания или вкусове. Това може да доведе до различни поведения, включително прекомерно дъвчене на мебели дрехи, ръчички…

Само по себе си дъвченето не е достатъчно за диагностициране на сензорно интегративна дисфункция, но ако имате усещането, че детето ви дъвче твърде много, може би е полезно да следите за други симптоми и евентуално да се консултирате със специалист.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове