Защо никога не сте отсядали в хотелска стая на 13-ия етаж?

Защо никога не сте отсядали в хотелска стая на 13-ия етаж? - картинка 1

Всичко се свежда до трискайдекафобията, или страхът от числото 13

Някога чудили ли сте се защо никога не сте отсядали в хотелска стая, разположена на 13-ия етаж на хотел? Отговорът е прост: такъв етаж не съществува.

Всичко се свежда до трискайдекафобията, или страхът от числото 13.

Както съобщава USA Today, този страх не е просто някаква малка фобия, която кара хората да избягват да излизат в петък 13-и. Той дори може да причини остро безпокойство, когато става въпрос за зловещото число.

Като прескочат 13-ия етаж на сградата, хотелите спестяват на гостите си това чувство, а и пълнят стаите си.

Може да ви се струва странно да пропуснете цял етаж заради суеверие, но според проучване на Gallup от 2007 г., 13% (съвпадение?) от респондентите казват, че ще се чувстват неспокойни, ако отседнат на 13-ия етаж на хотел.

Но както рационалната мисъл диктува, хотелите и сградите, по-високи от 12 етажа, разбира се, имат на 13-и етаж, но те просто го преименуват в нещо друго.

Много сгради в Ню Йорк го наричат "12В" или "14А", според The Atlantic. Проучване на CityReality установи, че от 629 жилищни сгради, които са с 13 или повече етажа, само 55 имат 13-и етаж, обозначен като такъв.

Това означава, че 91% от сградите с 13-и етаж са го преименували на нещо по-малко зловещо, с надеждата да привлекат бъдещи купувачи и наематели.

Въпреки че това изглежда като полагане на много усилия за нещо маловажно, добре е бизнесът да не отблъсква 13% от потенциалните си клиенти.

Както Бил Мариот младши, председател на "Marriott International", казва пред USA Todayпрез 2007 г.: "Това беше едно от първите неща, които научих: не отивайте на 13 етаж."

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове