Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ?

Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ? - картинка 1

Пресцентърът на прокуратурата публикува снимка от официалното посещение на Цацаров и Гешев в САЩ в края на визитата им

Снимка: Прокуратура на Република България

"Не е знак за подкрепа", коментира дипломат

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са в САЩ от началото на седмицата. Прокуратурата огласи тази информация чак на третия ден от визитата. Ден по-рано "Свободна Европа" задава въпрос във връзка с посещението, но не получава официален отговор.

"Това посещение не трябва да бъде приемано като някакво послание, независимо в каква посока, за конкретен кандидат", коментира пред медията високопоставен западен дипломат, който пожела да запази анонимност.

Събеседникът изразява принципна позиция по процедурата за избор на нов главен прокурор, в която участва само Иван Гешев:

"Фактът, че има само един кандидат в процедурата за избор на главен прокурор, буди безпокойство за самия процес. Трябва да има избор в един демократичен процес, а когато няма избор, това буди безпокойство."

Заедно с Цацаров и Гешев, във Вашингтон са още ръководителите на ДАНС, на външното и на военното разузнаване - Димитър Георгиев, Атанас Атанасов и Велко Атанасов, се казва в съобщението. Темата на разговорите е описана така:

"Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност".

Според високопоставения западен дипломат става дума за рутинно посещение: "Ние провеждаме рутинни консултации между правоохранителните си органи и всяка визита, където и да е, е част от този процес".

Според "Свободна Европа", срещите на българските представители във Вашингтон са били организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което са главният прокурор и ФБР. Посещението е било поискано от Цацаров, за да се обсъдят данни във връзка с т.нар. дело "Русофили".

Обвиняем за шпионаж по него е председателят на едноименното движение Николай Малинов. Цацаров съобщи, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в "много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България". Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикцаии се появиха след изборите през 2016 г.

Американската страна е реагирала с готовност да окаже подкрепа във връзка със случаи на "нарушаване на българските закони, за да бъдат вкарвани пари в страната, с които да се постигат политически цели". По информация на Свободна Европа приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България.

Това е първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

В началото на 2015 г. Цацаров подписа Програма за сътрудничество с прокуратурата на Руската федерация, а две години по-късно бе на официално посещение при руския си колега Юрий Чайка. Заместникът му и единствен претендент за негов наследник Иван Гешев посети Москва година по-късно. Тази визита не бе обявена публично и за нея се разбра от съобщение на държавното обвинение година по-късно по повод запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обшествена информация.

 

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ е в навечерието на избора на нов главен прокурор, насрочен за 24 октомври. Единствената кандидатура на настоящия зам.-главен прокурор е подкрепена от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС. За да бъде избран, Гешев се нуждае от поне още шест гласа, колкото са и излъчените от Народното събрание членове на Съдийската колегия на ВСС. Досега нито една парламентарните партии не е изразила негативно отношение към номинацията му.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове