Защо превъртаме от смяната на времето

Защо превъртаме от смяната на времето - картинка 1

С местенето на стрелките пестим по 1 лев на човек на година, но "печелим" повече инфаркти, злополуки и самоубийства

9/Лятното часово време да бъде отменено, поискаха от гражданско движение ДНЕС с официално писмо до правителството. От организацията настояват кабинетът да приеме решението преди 26 март, когато отново трябва да превъртим стрелките с час напред.

Според тях отмяната на задължителната промяна на времето може да стане лесно, защото няма европейско изискване за въвеждането на лятно и зимно часово време.

В самия Европейски съюз от години тече дискусия по този въпрос. Последно на 29 октомври 2015 г. в Европейския парламент се проведе дебат по темата, при който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че

смяната на времето е неадекватна мярка, която трябва да бъде премахната,

 

припомнят от организацията.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, която цели да се използва по-голяма част от светлата част от денонощието. В България се прилага от април 1979 година, като лятното време започва в 3 часа в последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад.

В последните години обаче много изследвания доказват, че икономическата полза от превъртането на часовника е незначителна на фона на вредите, които стресът от това нанася на хората.

Проучване на 9 европейски университета показва, че

 

лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти достигат 131 млрд. евро годишно.

В България с местенето на часовника се спестяват между 60 стотинки и 1 лв. на глава от населението годишно. Това не тежи достатъчно като аргумент за запазването на тази практика, тъй като в периода около промяната на времето се наблюдава сериозно увеличение на нещастните случаи, трудовите злополуки, инфарктите, самоубийствата и др. Причината за това е, че заради промяната на времето се влошават концентрацията и емоционалното състояние на по-голямата част от хората.

Изкуственото пренареждане на денонощието води до несъответствие с биологическия ритъм на човек и влияе на центъра за регулиране на съня и бодърстването, който се намира в главния мозък.

Особено тежко се отразява смяната на часовото време на хората, които имат проблеми със съня, което ги прави

 

неработоспособни и дори опасни за околните,

 

защото стават нетърпимо раздразнителни, избухливи и провокират конфликти. По данни на Световната здравна организация между 40 и 45 на сто от хората в Европа страдат от безсъние, като една от най-често посочваните причини е смяната на времето.

„Смяната на часовниковите стрелки два пъти годишно е отживелица, която се прилага заради историческата инерция и не отчита променените икономически и социални условия, в които живее съвременният човек. На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат, а това е във Вашите ръце!“, призовават от ДНЕС.

В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности. В Русия е отменено през 2010 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове