Защо Русия не успява да блокира "Телеграм"

Защо Русия не успява да блокира "Телеграм" - картинка 1

Приложението подготви инструкции как забраната да бъде заобиколена с помощта на виртуални частни мрежи

Преди седмица руският регулатор "Роскомнадзор" започна да блокира приложението за размяна на съобщения "Телеграм" (Telegram) по решение на съда. Причина стана конфликт със службите за достъпа до съдържание, създавано от потребителите, който компанията собственик на приложението отказва да предаде на Федералната служба за сигурност (ФСБ), пише dnevnik.bg

Проблемът е, че на практика много руснаци продължават да използват "Телеграм", а мярката не дава очаквания резултат.

Според генералния директор на доставчика на интернет услуги Diphost Филип Кулин, цитиран от "Комерсант", руският регулатор няма нужните ресурси, за да следи миграцията на "Телеграм" по IP адреси.

Докато не свършат хотелите

Самат Галимов от игровия стартъп RAWG прави интересна аналогия.

"Роскомнадзор не иска някой да живее в даден град. Блокира дома, където живее (създателят на "Телеграм" Павел) Дуров и Дуров се заселва в хотел номер 1. "Роскомназдор идва и казва, че сега номер 1 е блокиран. Дуров се преселва във втори, трети и четвърти и така нататък и всички номера "Роскомнадзор" блокира заради него. В даден момент "Роскомнадзор" блокира всички хотели изцяло, защото твърде дълго се движи по всеки номер. И така, докато хотелите не свършат. Хотелът е хостът, номерът на хотела - IP-адрес. Заобикалянето на блокажа може да струва десетки и стотици хиляди долари."

Личното състояние на Дуров, според "Форбс" 1.7 млрд. долара, му позволява да играе на тази игра, докато в Русия не бъдат блокирани всички чуждестранни провайдъри - т.е. докрай, отбелязва Галимов. "А "Роскомнадзор" може да блокира целия интернет, преди да каже: стига."

Освен това "Телеграм" подготви инструкции как забраната да бъде заобиколена с помощта на виртуални частни мрежи (VPN). Дуров обяви, че ще започне да изплаща в биткойн на администратори на VPN и прокси услуги, които помагат да се заобикаля забраната, и ще задели милиони долари лични средства за това в рамките на годината. Той призова всички потребители да се присъединят към него и да участват или в настройката на такива сървъри, или във финансирането им.

Според РБК броят на свалените приложения "Телеграм" от руски потребители за седмица е нараснало над два пъти - до над 102 хил. През март приложението е имало 15 млн. активни потребители в Русия (над 10% от дела в света) и е останало четвъртия по популярност подобен продукт сред руските потребители. Увеличил се е и броят на VPN и прокси сървърите с около 20 на сто, считано от 15 април, нараснала е и употребата на браузърите "Тор" в цяла Русия, пише "Комерсант".

"Много читатели и избиратели"

Освен това според сегашния закон, казва за РБК адвокатът Сергей Савельов, "нито на депутатите, нито на обикновените граждани не се забранява използването на "Телеграм"," с други думи не се предвижда и наказателна отговорност при употреба на приложението. "Не нарушаваме решението на съда - няма решение, с което употреба на чат приложения да се забрани на граждани."

Преди няколко дни РБК също така написа, че депутати и други представители на руските власти влизат в "Телеграм", за да проверят как се изпълнява законодателството. Други твърдят, че просто са любопитни дали приложението продължава да работи.

Лидерът на националистите Владимир Жириновски пък вече обяви, че не смята да се откаже от канала си в "Телерам", защото никой документ не го принуждава да го направи. Помощникът му Александър Дюпин обяснява, цитиран от РБК: "В "Телеграм" Жириновски има много читатели, а също и избиратели. Публикациите му се ползват с популярност, получаваме множество положителни отзиви. И много от абонатите му не искат да минават на друга платформа, защо Жириновски трябва да ги ядосва?"

Изданието отбелязва, че и служители на Кремъл, на следствието и прокуратурата, а и говорителят на външното министерство Мария Захарова също продължават да ползват "Телеграм" и да отговарят на съобщения.

След решението на съда и "Роскомнадзор" "Телеграм" започна да използва IP адреси на облачните услуги на "Амазон" и "Гугъл", за да заобикаля забраната. Отговорът на "Роскомнадзор" беше вкарване в забранителен списък на общо около 20 млн. адреса (към настоящия момент - почти 18 млн.), свързани с хостинг услугите на двете компании.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове