Защо са му на Кремъл двама мъже в легло?

Защо са му на Кремъл двама мъже в легло? - картинка 1

Весели видеоклипчета, които са хит в Ютюб, приканват руснаците непременно да гласуват на президентските избори

Мъж и жена разговарят в спалнята. Жената казва: "Навила съм часовника за 9 часа." Той отговаря: "Прекрасно. А сега го изключи, защото утре е неделя." Жената обаче не се предава: "Не забравяй, че имаме много работа. Трябва да гласуваме." На което съпругът ѝ подхвърля подигравателно: "За какво ти е да гласуваш? Сякаш няма да се справят и без теб!", след което той се обръща на другата страна и заспива. Но после го спохожда нещо твърде кошмарно - сънува, че на вратата му стои офицер, който е дошъл да го вика на служба в армията. Възражението на смутения мъж, че е навършил вече 52 години и е твърде стар за тази работа, не му помага ни най-малко. Офицерът му казва, че новият президент е въвел новост – на задължителна военна служба вече подлежат всички, които не са навършили 60 години. Офицерът освен това се придружавал от чернокож военнослужещ – белег за това, че в руската армия вече очевидно е разрешено да служат и мигранти. В кухнята слисаният руснак се натъква на друга неочаквана гледка: там се разхождал хомосексуален мъж, представен твърде карикатурно. А жена му му обяснила, че според най-новите закони, руснаците са длъжни да прибират в домовете си онези хомосексуални мъже, които си нямат партньор. След това се появява синът му, за да му поиска огромна сума пари за "сигурността в училище". А за капак на всичко тоалетната е заета и той не може да я ползва. Тогава човекът се събужда уплашен, решен да отиде да гласува веднага. "Ставай, иначе ще е късно", вика той на жена си.

Това 3-минутно видео в момента е истински хит в социалните мрежи в Русия. То е хвалено заради оригиналната идея, но и критикувано като хомофобско. Засега не е много ясно кои са неговите автори. Във всеки случай, професионално заснетият клип, който съзнателно залага на липсата на политическа коректност, съдържа много сериозно послание: призив към хората да гласуват на президентските избори в Русия, насрочени за 18 март.

На парламентарните избори през 2016 г. активността беше изключително ниска - гласуваха само 48 процента от руснаците с право на глас. А в столицата Москва тя падна дори до 35 процента. Понеже на предстоящите избори няма никаква интрига - преизбирането на Владимир Путин е почти сигурно - много от руските избиратели могат да решат да си останат в къщи. Кремъл обаче желае да бъде постигната убедителна победа, а това е възможно, само ако избирателите гласуват масово.

Бойкотът на Навални

Освен това опозиционният лидер Алексей Навални призова към бойкот на изборите. 41-годишният политик и борец срещу корупцията искаше да се кандидатира за президент, но не беше допуснат до участие по формална причина. В един твърде оспорван съдебен процес Навални бе осъден условно за икономическо престъпление. Опозиционерът смята, че става дума за скалъпена присъда по политически причини, руското правосъдие обаче отрича това. Привържениците на Навални са предимно млади руснаци. Те го подкрепят не само в социалните мрежи, но и с участие в протестни демонстрации. През 2017 година в тях се включиха особено много ученици и студенти.

Именно те са явно целевата група на сегашната кампания, която с клипове, като описания по-горе, се опитва да повиши активността на избирателите. Защото и в Русия, както и в много други страни по света, младите хора рядко гласуват на избори. 

Друго видео ни пренася в едно такси, в което се вози бременна жена. Тя преживява едно инфарктно пътуване с висока скорост и много критични ситуации. Но жената не е тръгнала да ражда, а да гласува.

Предизборната кампания навлезе в решаваща фаза

Друг клип показва момче и момиче по време на любовна игра. Но преди да стигнат до най-съществената част, момичето пита момчето, дали е пълнолетен. "Разбира се, че съм", отговаря той уверено. Но след като младата дама научава, че той още не е гласувал, се отвръща от него разочарована, а на тръгване му подхвърля: "Не, още не си пораснал". От появата на това видео на 14 февруари досега то е било гледано над 700 хил. души в Ютюб. Филмчето е произведено от студията „Росвидео", сред чиито клиенти са и държавни компании като "Газпром", както и руски министерства.

"Кремъл иска да мотивира възможно повече хора да гласуват не защото се опасява от възможна загуба на своя кандидат, а защото се опасява от това, че евентуално ниската активност ще развенчае мита за силната обществена подкрепа за Путин", твърди руският публицист Константин Егерт. След като бе отстранена политическата конкуренция на Путин, сега се прави опит да се мобилизират избирателите като им се насаждат страхове, добавя той.

Източник: Deutsche Welle

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове