Защо термометърът на колата лъже?

Защо термометърът на колата лъже? - картинка 1

Поглеждате екрана с индикация за външна температура и зяпвате, когато осъзнавате, че навът в момента е дошъл Адът

Поглеждате екрана с индикация за външна температура и зяпвате, когато осъзнавате, че навът в момента е дошъл Адът. Когато се покажете обаче се оказва, че това не е точно така и се чудите защо машинката се опитва да Ви подведе. Истината е, че термометрите на автомобилите не са най-точния съветник за температурата на въздуха.

Първо, те не са точно термометри, а термистори. За разлика от термометъра, който разполага с разшираваща се или свиваща се течност, при термисторът се разчита на много чувствителен на температура полупроводник, който променя съпротивлението си.

Често термисторите се поставят в предната част на автомобила, под решетката. Това означава, че обикновено той е близо до асфалта, а знаем много добре, че в горещ ден именно настилката се нагрява доста повече, отколкото въздуха. Устройството е много чувствително и улавя част от излъчването на нагорещената настилка, така че именно в такива условия автомобилите дават най-големи отклонения от реалната температура.

Доста по-точни са замерванията нощем, когато излъчването на топлина от асфалта е минимално. Сравнително точно е и при облачно време, пак поради същата причина. Зимата обаче автомобилът Ви също може да Ви подведе, особено ако разчитате да хванете граничната на замръзването на пътя температура. Ако разчитате на колата да Ви подскаже дали ще срещнете "черен лед", то по-добре недейте.

В крайна сметка в наше време почти всеки от нас има умен телефон. Най-добрият начин да се осведомим за времето продължава да е интернет.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове