Защо тийнейджърите не обичат да четат?

Защо тийнейджърите не обичат да четат? - картинка 1

Чети! Не си ти, когато си прост

5/- Сядай веднага да четеш! – кресна майката

- Не искам да чета книги, ще играя на компютъра! – отговори детето.

Познат разговор нали? Често смятаме, че днешното младо поколение е по-разкрепостено и безотговорно от вчерашното, че е по-малко загрижено и по-егоистично. Така са мислили

за нас нашите родители, така са мислили нашите баби и дядовци за родителите ни...

Дали това предаване на „по-малко ценности“ от поколение на поколение, ще унищожи моралът в днешния свят? Не искам да повярвам! Проблемът е, че  днешните младежи не могат да осъзнаят необходимостта от четенето.

Интересното за „нас“ не е интересно за „тях“, за съжаление. Ние сме възпитани в ценностите от разказите на Йордан Йовков и плачехме с с героите на Елин Пелин. За днешните деца тези имена са бегло познати от изучаваните в училище един-два разказа.

Младите хора днес предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите.

Като цяло не може да се отрече, че днешното поколение е по-осведомено и информирано за нещата, които се случват в нашия свят. Информацията от телевизията и от Интернет, която залива децата, ги прави да бъдат „в час” с всички основни световни тенденции, новини и събития. Но дали пък тази „онлайн информация“ може да замести стойността на една книга?

Всъщност винаги е по-добре да разгърнеш страниците на книга, отколкото да впериш поглед в компютъра, не мислите ли?

Много проучвания показват, че човек изгражда своята обща култура именно с помощта на „хартиената книга“. Да подчертаем хартиената, не електронната. Питате се защо, когато и в двата случая все е книга? Експертите казват така: Първо, четенето на компютър уврежда сериозно  Вашето зрение! И второ: От психологическа гледна точка е по-добре да четете на хартиен носител, защото не се напрягате и така много по-лесно усвоявате материята.

Специалистите го казват, не ние. Оттук се получава и други негативни последици. Децата днес са по-малко грамотни от своите връстници от предишното поколение. Недостатъчното четене на книги ги лишава от способността да мислят, да развиват въображението си, да изразяват мнението си обосновано, да се опитват разумно и спокойно. За съжаление днешните младежи са технологично грамотни, но не и умствено развити. Искате да знаете защо ли?

Просто защото в днешното консуматорско общество, в което живеем, децата са научени да търсят лесния начин за получаване на информация.

Интернет ни дава, но и взима много от нас. Само преди 16-17 години децата не са прибираха, играеха до сред нощ, я на „гоненица“, я на „стражари и апаши“. Да не говорим, че по време на страшните юлски и августови жеги от 14:00 до 16:00 четяха задължителните си литературни произведения.

От книгите човек се учи как да общува с другите – да разбира проблемите им, болката, недоволството. Човешкият живот е не само борба с ежедневните проблеми, бягане по задачи, движение. Човешкият живот е низ от много взаимоотношения с други хора и именно те носят най-много недоразумения. Защото светът безспорно се променя и еволюира – но новите технологии, съвременните и все по-модерни компютри,

не могат да заместят необходимостта от нормалното човешко общуване и взаимно разбиране.

Може би наистина времената се менят и ценностите се променят, но все пак да не забравяме, че книгите ни прехвърлят в една друга реалност, по-добра и по-красива. Затова, нашият апел към младите, пък и не само, е: Четете и пак четете!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове