Защо толкова много студенти напускат системата на висшето образование?

Защо толкова много студенти напускат системата на висшето образование? - картинка 1

Родителите, учениците и министерството трябва да разбере, че ние не можем да бъдем нация от академици

Почти всеки пети студент напуска университета, в който се е записал, преди да вземе диплома, това показва справка на в-к Сега, по закона за достъп до обществена информация. През учебната 2015/2016 г.

университета си са напуснали 11 хил. студенти, което от всички записани първокурсници през годината – 58 868, прави 19%.

Университетът с най-голям процентен дял на отпадналите при сравнение с постъпилите първокурсници, е Стопанската академия в Свищов, която при 2562 постъпили първокурсници, се е разделила с 1069 свои студенти. Като число, обаче първенец е Софийския университет с 1425 напуснали, при 5023 новоприети студенти. Има и такива университети, в които напусналите студенти са повече от новопостъпилите.

Така в Бургаския свободен университет, са приети 363-ма, при 485 напуснали.

Подобно е положението и при Химикотехнологичния и металургичен университет, където напусналите са 552-ма. При 429 прието първокурсници.

Причините за тази стряскаща статистика, разбира се, могат да бъдат много. Никой не може да упреква много младежи, които имат голямото желание да учат, но по някое време разбират, че

това е доста скъпо занимание и финансовите им възможности няма да стигнат за покриване на обучението.

Парадоксалното е това, че всички влизат в системата на висшето образование, почти всички са подбутвани за да завършат, което смъква нивото на образованието, а държавата излива стотици милиони годишно, за да може да смъкне цената на образованието за обикновените граждани и пак процента на отпадналите е огромен.

Тук не можем да говорим за естествен подбор, който се практикува в доста европейски държави. Те правят така, че пускат максимално много хора да влезнат в системата, след което като сито, отпадат по-голямата част от тях.  В България е точно обратното,

министерството на образованието гони някакви цели по Европа 2020, за процент от населението с висше образование и това е единственото нещо, което ги интересува.

Напук на това, което постоянно декламират, че фокуса на техните политики е трудовия пазар, на него постоянно навлизат кадри, които нямат знания и за ценз средно образование.

За да отпадат толкова много хора от системата не говорим само за липса на възможности, но и за липса на мотивация. Най-мотивираните, тези според които от това зависи тяхното благополучие, заминават още след 12-ти клас в чужбина. Тук остават  непоправимите родолюбци и оптимисти, както и тези които знаят, че трябва просто да запишат някакво висше образование, но

нямат представа нито как ще им служи, нито какви са ползите от него.

Обикновено тези с ниска мотивация, учат до около втората година, достатъчно за да завържат контакт с по-горните курсове и да разберат, че

реализацията по специалността е много ниска.

Само това е достатъчно, за да ги накара да си кажат, че могат да оползотворяват времето си, работейки, вместо да се мъчат върху учебниците, което няма да им донесе много повече пари или престиж.

В по-тежките специалности, като инженерство, медицина, химия и физика, сложността на материала, отцежда много хора.

Тук обаче отново става въпрос за мотивация.

При по-сложните специалности, нормално по-голямата част от завършилите успяват да се реализират по специалността, при сравнително висока заплата. Въпреки това, студентите които веднъж прекъснат, рядко отново се връщат на студентския чин.

Ние не можем да бъдем нация от академици,

това трябва да го разбере, както министерството, така и самите студенти и техните родители. Професионалните училища са една прекрасна възможност, да се замени широкото теоретично обучение в специалности, които нямат пазар с такова, което  дава практически знания.

Място, където да отидеш и да те научат на занаят,

това липсва на нашата образователна система.

Другото нещо, което бъдещите студенти трябва да разберат е, че

няма смисъл да учат нещо, което не харесват, нямат никаква представа от него,

само защото давало повече пари от други по-интересни специалности. Всеки, който положи достатъчно усилия и целеустременост да успее в това, което харесва, ще стане добър и успешен кадър. Не си губете времето с безполезно лутане, то е най-ценният ви ресурс.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове