Защо в Средновековието разчленявали мъртвите?

Защо в Средновековието разчленявали мъртвите? - картинка 1

Селяните на Уоръм Пърси, Йоркшър, вярвали, че мъртвите могат да се завърнат, затова се грижели да нямат тази възможност

Ново проучване разкрива, че селяните от средновековна Англия разчленявали мъртвите, за да бъдат спокойни, че телата им няма да възкръснат в гроба след погребението.

Селяните на Уоръм Пърси кълцали, смазвали и горели мъртвите

през Средновековието. Това откриват английски археолози в йоркшърското селце, пише „Гардиън“, цитиран от vesti.bg.

Публикуваното тази седмица проучване в сп. „Archaeological Science“ твърди, че оскверняването на телата е умишлено и е с цел предпазване от мъртвите.

Откритите начупени човешки кости са 137, а археолозите смятат, че принадлежат на около десет души на възраст между 2 и 50 г.

Идеята, че горенето и разчленяването на тела в Уоръм Пърси е, за да се предотврати събуждане на мъртвите, пасва най-добре на доказателствата“, казва ученият Саймън Мейс пред „Гардиън“.

Селяните не носели труповете в месарници и не ги кълцали на парченца, но се стараели да ги нарежат така, че да нямат шанс да се върнат. Анализите показват, че ако не друго, то наистина са се постаравали главата на мъртвия да бъде отделена от тялото.

Най-често осакатяваните мъртъвци били хора, които приживе са познати като лоши или за които се смятало, че са прокълнати или обсебени.

Това ни разкрива една тъмна страна на средновековните вярвания и образно ни показва колко различни са били възгледите тогава от тези днес“, добавя Саймън Мейс.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове