Защо взимаш глупави решения, когато си загорял?

Защо взимаш глупави решения, когато си загорял? - картинка 1

Когато става въпрос за взимане на тъпи решения, да си загорял е точно толкова лошо, колкото и да си пиян

В един експеримент накарали повече от 100 човека да изберат дали да гледат порно или друг несексуален клип. След това зрителите трябвало да отговарят на въпроси за това как биха действали в даден пикантен сценарий.

Резултатите: загорелите били по-склонни да взимат рискови решения, като например секс без презерватив.

Но учените искали да разберат и как жаждата за секс влияе на човешкото мислене и извън леглото. Затова се провел и втори експеримент, където след гледането на порно или друг клип участниците играли блекджек. Резултатите показали, че по-загорелите предприемали с до 13% повече рискови ходове.

Доктор Шайна Спарлинг казва, че желанието не винаги влияе на способността за взимане на решения, но определено променя мотивите за тях. Например дори да знаеш, че трябва да сложиш презерватив, ти избираш да не го направиш, защото е забавно в момента и е важно да стане веднага. Проучванията посочват също, че в състояние на възбуда човек има значително по-малко самоконтрол.

Как да се справим с това? Доктор Спарлинг съветва да се поставят граници, когато сме в нормално мислещо състояние. Трябва да си поставяме правила, които да спазваме по време на забавните нощи. Помненето на едно или две правила е доста по-лесно за мозъка, дори ако вечерта стане пикантна. И ако онзи в гащите не се спира… по-добре стой настрана от казиното!

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове