Защо затваряме очи, когато се целуваме?

Защо затваряме очи, когато се целуваме? - картинка 1

Вижте отговора на този въпрос...

5/Смяташе, че хората затварят очи, когато се целуват, тъй като очите не могат да се фокусират върху нещо толкова близко като лицето на другия човек. Учени отхвърлят тази теория, откривайки, че всъщност мозъкът не е в състояние да се справи със съчетанието между визуалните данни и усещането за докосване, пише The Telegraph, цитиран от „168 часа.

Психолози от Кралския университет Холоуей са доказали, че изпълнението на визуална задача намалява способността за усещане на докосване.

Това може да обясни защо не забелязваме, че телефонът ни вибрира, когато търсим лицето на приятел в тълпата. Откритието има значително по-сериозни последствия за тактилните предупредителни системи за шофьори или пилоти, предава "Фокус".

Тактилните известия се използват в модерните автомобили, за да предупреждават водачите, когато се отклонят от лентата си, например. Проучването, което в действителност не е включвало целувки между хора, предполага, че за да се фокусираме върху такова осезание, инстинктивно затваряме очи. Същото се отнася до ситуации, в които четем брайлово писмо, танцуваме или правим любов.

Д-р Сандра Мърфи и д-р Поли Делтън са помолили доброволци да изпълнят задача за намиране на букви, като в същото време реагират на кратки вибрации в областта на лявата или дясната ръка. Учените са установили, че чувствителността към тактилния стимул е намалявала, когато участниците са изпълнявали визуалната задача. Изследването е публикувано в журнала Experimental Psychology.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове