Защо жените ходят на високи токчета? Защото мъжете са го правили

Защо жените ходят на високи токчета? Защото мъжете са го правили - картинка 1
Защо жените ходят на високи токчета? Защото мъжете са го правили - картинка 2

Тези аксесоари са били присъщи за европейската аристокрация през 17-ти век и били признак на висок статус

Логиката е била следната – само някой, на когото не му се налага да работи, може да ходи в подобни непрактични обувки, пише The Society Pages.

Жените започват да ходят на високи токове, за да се опитат да внушат мъжество. Елизабет Семелшак, куратор на музей за обувки, казва пред Би Би Си, че „През 30-те години на 17. век жените са подрязвали косата си, носили са еoлети… Пушели са лули. Носели са шапки, с които са изглеждали по-мъжествено. Именно поради тази причина те надяват и високите токове. Всичко това е било продиктувано от желанието им да направят одеждите си по-мъжки.“

По-ниската класа също започва да носи високи токове – все пак модата се е диктувала от елита. Как е отговорила аристокрацията на това? Започнали са да носят обувки с още по-високи токове, за да се разграничават от „по-низшите“ хора. Освен това разделили тези аксесоари на два вида – с дебели и тънки токове. Първите били за мъжете, а вторите – за жените.

В края на краищата мъжете се отказали от този тип обувки, тъй като асоциацията с жени, носещо същите аксесоари, започнала да опетнява мъжкия символ на властта, който първоначално имали. Впрочем абсолютно същото нещо се случело и с клакьорството – дейност, първоначално присъща единствено за мъже.

Когато настъпила епохата на Просветлението, която акцентирала върху рационалното (включително практични обувки), хората престанали да носят високи токове. Какво обаче ги е изкарало отново на преден план? Порнографията. В средата на 19. век порнографите започнали да карат голи жени да позират с високи токчета. Всички знаем останалата част от историята…

/33

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове