Засилен контрол на всички европейски летища

Вижте къде може да се обадите за закрила, ако сте в Брюксел

9/Летище София отменя предвидените за днес полети до и от летище ,,Завентем“ в Белгия, изпълнявани от авиокомпания "България Ер", съобщиха от пресцентъра на летището. Отменени са полетите за Брюксел в 17,40 часа и от белгийската столица, който е трябвало да кацне в 23,55 часа.

Полетите на нискобюджетния превозвач "Уиз ер" сe изпълняват по график. Компанията обаче изисква пътниците от Брюксел да се явяват на летището 5 часа преди полета, тези, тръгващи от София - 2 часа по-рано.

По-ранно днес министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че има готовност на чисто оперативно ниво - както в "Ръководство въздушно движение", така и на летищата, ако е необходимо, пренасочени полети да бъдат поети от наши летища, съобщи БТА.

Поне от месец отвсякъде е повишено нивото на безопасност, коментира още Московски, като отбеляза, че в Брюксел то е увеличено в максимална степен, релевантна на война. Към момента нямаме информация да се налага такава нужда тук, добави министърът. 
Засилено е полицейското присъствие - пред терминалите и в залите за изпращане и посрещане на пътници.

Полицията е ограничила и възможностите за паркиране около сградата на Терминал 2.

Летищата в цяла Европа въведоха повишени мерки за сигурност и засилиха полицейското присъствие след днешните терористични атаки в белгийската столица Брюксел.
Екипи с обучени кучета са разположени на всеки от осемте терминала на парижкото летище "Роаси-Шарл де Гол" и в двете гари, като влаковете от Брюксел се проверяват.
Най-голямото летището в Германия - във Франкфурт на Майн, поема засега всички пренасочени от Брюксел полети при повишени мерки за охрана, съобщава dnevnik.bg.

Лондонското летище "Гетуик" въведе засилени мерки за сигурност. "Сигурността на пътниците и на служителите на "Гетуик" е абсолютен приоритет за летището. Поради ужасните инциденти в Брюксел ние увеличихме присъствието на силите на реда и патрулите на летището", посочва говорител, цитиран от "Франс прес".
На пражкото международно летище "Вацлав Хавел" са въведени повишени мерки за сигурност. Засега полетите за Брюксел са отменени.

Засилени са митническите проверки и е увеличен броят на полицейските патрули.

За осигуряване на сигурността са пристигнали специалисти със специално обучени кучета, които търсят взривни устройства.
Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" отмени днес редовния полет от Истанбул за Брюксел заради взривовете на летището в белгийската столица.
Самолет на финландската авиокомпания "Финеър", излетял тази сутрин от Хелзинки, е пренасочен към Амстердам. Друг полет - от Брюксел за Хелзинки - е успял да излети в 07:32 часа местно време още преди взривовете.

За българите в Брюксел

По указание на премиера Бойко Борисов и съгласно заповед на външния министър Даниел Митов, задграничните представителства на България в Брюксел ще създадат организация за осигуряване на краткосрочен подслон в сградния фонд на мисиите за бедстващи наши сънародници, съобщиха от МВнР.

Става дума за тези български граждани, които нямат възможност да се приберат в България поради отменените днес полети от белгийската столица, на които е отказано съдействие от авиокомпании или пътнически агенции. За тях ще бъде осигурен подслон срещу представяне на редовен самолетен билет за отменен полет.

Адреси и телефони на задграничните представителства на РБ в Брюксел:

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия

Адрес: Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия

Тел.: +32 2 374 47 88

Факс: +32 2 375 8494

Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042

Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч

E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/belgium

Постоянно Представителство на Република България към ЕС в Брюксел, Кралство Белгия

Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles

Телефон: +32 2 2358300

Факс: +32 2 374 91 88

Дежурни телефони за спешни случаи в извънработно време: +32 (0) 2 2358 300 +32 487 600 074 +32 485 403 985

E-mail: Mission.BrusselsEU@bg-permrep.eu

Website: www.mfa.bg/embassies/belgiumpp

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове