Засилва се трафикът на бежанци през България

Само за година каналджиите са спечелили 6 млрд. евро от трафика на мигранти към Европа, изчисляват от Европол

9/Поради по-строгите мерки на гръцко-македонската граница приливът на мигранти към Сърбия е намалял, но отваря вратите за нов маршрут – през България, предаде сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БГНЕС. Независимо от факта, че границите не са затворени, държавите от така наречения Балкански бежански маршрут започнаха да въвеждат съвместни проверки и контрол на мигрантите. Целта е да се разделят икономическите или нелегалните мигранти от тези, които идват от военните райони.

Телевизията посочва, че от началото на кризата през България са дошли около 30 000 души от Близкия изток. Международната организация за миграция съобщи, че от началото на годината в Гърция и Италия са пристигнали над 100 000 души.
Междувременно от Европол съобщиха, че само през миналата година

 

каналджиите са спечелили около 6 млрд. евро от трафик на мигранти в Европа.

 

"Този оборот (от 6 милиарда евро) ще се удвои или утрои, ако мащабите на сегашната миграционна криза се запазят идната година”, се казва в доклад на полицейската агенция на ЕС.

Само през 2015 година са идентифицирани над 12 хиляди заподозрени участници в престъпни организации, които участват в незаконно превеждане на мигранти през границите на Европа. Иначе Европол има информация за близо 40 хил. души, заподозрени в участие в трафика на бежанци. Те са от над 100 страни, основно от България, Египет, Унгария, Ирак, Косово, Пакистан, Полша, Румъния, Сърбия, Сирия, Тунис и Турция, предаде Франс прес.

 

Няма обаче много доказателства, че заподозрени в тероризъм лица използват масово мрежите за трафик на мигранти, за да стигнат в Европа.

 

"Много под 0,01 процента от заподозрените в тероризъм са мигранти", се казва в доклада на организацията.

В същото време премиерът Бойко Борисов отново повтори позицията си за затваряне на границите на Европа. „Аз съм убеден, оптимист съм, че още на 5 или 7 март на срещата между Европейския съюз и Турция ще се приеме моето предложение да затворим всички граници на ЕС, да може да бъде преминавано само през официалните контролно пропускателни пунктове”, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той се аргументира с това, че много от държавите вече едностранно са ограничили достъпа до страните си. Според Борисов Европа е направила грешка, като е приравнила нелегалната миграция с легалното преминаване на границите. „За да влязат в шенгенска страна, българите трябва да покажат личните си карти и това е записано в Шенгенското споразумение, а мигрантите влизат без каквито и да е документи. В такъв случай трябва да се направи поправка в Шенгенското споразумение“, смята Борисов.

Проучване на немския институт „Прогнос“ посочва, че разпадането на Шенгенската зона за свободно преминаване би струвало най-малко 470 млрд. евро на страните членки за период от 10 години и десетки милиарди долари на САЩ и Китай.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове