Затапени в нищото

Затапени в нищото - картинка 1
Снимка: bnt.bg

Затварянето на главни улици заради строителството на метрото беше очаквано, но защо едновременно с това се ремонтира и по алтернативните маршрути?

9/Организацията около строителството на третия лъч на метрото остави без никакви варианти за придвижване хората от няколко квартала в южната част на София. В момента за жителите на „Овча купел“, „Павлово“, „Бъкстон“ и части от „Красно село“, „Бели Брези“ и „Лагера“ единствената връзка с града е линията на трамвай №5. А затварянето на ключовото за трафика в района кръстовище на бул. „Цар Борис Трети“ и бул. „Гоце Делчев“ създава не просто хаос - в момента излизането от тази част на София с автомобил е практически невъзможно.

След като затвориха части от локалното платно на бул. „Цар Борис Трети“, през което трябва да се изнесе част от автомобилния трафик за центъра, от общината се сетиха да ремонтират вътрешнокварталните улици, които ще трябва да поемат трафика докато се извършва същинското строителство на третия лъч и ремонта на бул. "Гоце Делчев". Тоест –

затворени са едновременно главните и алтернативните маршрути!

Само един пример, видян от нас тази сутрин при опит за излизане от кв. „Красно село“ в посока центъра – ремонтират ул. „Дечко Йорданов“ на кръстовището с ул. „Хубча“ – основен вътрешноквартален маршрут за излизане. Кръстовището, както стана ясно, е затворено, но ако се опитате да излезете в локалното шосе, за да стигнете до центъра, през кв. „Бели Брези“, също няма как да стане – по вътрешните улици там се кърпят дупки.

Очевидно логиката е правилна – да се осигури алтернативен маршрут на шофьорите заради затварянето на ключовите за трафика в района бул. „Гоце Делчев“ и "Житница". Защото всички улици в тези стари софийски квартали са разбити и не могат да поемат огромния трафик, който ги очаква.

Само че алтернативните маршрути трябваше да се подготвят преди затварянето на основните. Защото в момента единственият начин за преминаване в района е с летене.

За ползващите градски транспорт спасителен остава маршрута на трамвай №5 – (засега, защото и той ще спира), който е бърз вариант за достигане до центъра от всички квартали по протежението на бул. „Цар Борис Трети“ от Горна Баня до бул. „Гоце Делчев“. Заради затварянето на ул. "Житница" пък трафика от кварталите "Овча купел", "Славия" и "Лагера" се изнася към булевардите "Никола Мушанов" и "Възкресение", където задръстванията в момента също за по цял ден. Някой ден като стане метрото, всички ще са щастливи, но дотогава може би повечето жители на Южна София ще са се научили да летят. Или сигурно на това разчитат в Столична община.

Ето и малко полезна информация:

 

Затворените за движение са части в „Красно село“ по бул. "Гоце Делчев" са от бул. "Цар Борис Трети" до ул. "Княгиня Клементина" и ул. "Житница" - до ул. "Кюстенджа".

Предвижда се затварянето да бъде за седем месеца, като движението ще се осъществява по обходни маршрути, през вътрешнокварталните улици. В момента не е възможно, но ремонтите са малки и ще приключат до дни.

Променя се движението на автобусната линия №73 в посока към ж. к. "Гоце Делчев", на линия №83 към Зоопарка, както и на линия №102 в към посока "Студентски град". Спирките им на затвореното кръстовище се изместват.

За хората, които пътуват по трасето, маршрутите са:

Автобусна линия 73 – в посока ж.к. „Гоце Делчев“: от ж.к. Овча Купел 2 по маршрута си до кръстовището ул. „Любляна“ / бул. „Овча Купел“, надясно по бул. „Овча Купел“, наляво по бул. „Цар Борис Трети”, надясно по бул. „Братя Бъкстон“, наляво по ул. „Тодор Каблешков“, наляво по ул. „Ген. Стефан Тошев“, надясно по бул. „Гоце Делчев“ и по маршрута си до ж.к. „Гоце Делчев“- двупосочно. 

Автобусна линия 83 – в посока Зоопарка: от Хюндай България по маршрута си до кръстовището бул. „Константин Величков“ / бул. „Възкресение“, по бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ през тунела под бул. „цар Борис Трети” и ул. „Св. Георги Софийски, надясно по бул. „България”, наляво по бул. „Гоце Делчев“ и по маршрута си до Зоопарка. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" и бул. "Цар Борис Трети". 

Автобусна линия 102 – в посока Студентски град: от ж.к. "Овча Купел 2" по маршрута си до кръстовището ул. „Житница“ / бул. „Овча Купел“, наляво по бул. „Никола Мушанов“, надясно по бул. „Възкресение”, надясно по ул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ по тунела по бул. „Цар Борис Трети” и ул. „Св. Георги Софийски, по бул. „Петко Ю. Тодоров“, наляво по ул. „Бяла черква“ и по маршрута си до Студентски град. В обратна посока автобусите ще минават над тунела при кръстовището на бул. "Акад. Ив. Евст. Гещов" и бул. "Цар Борис Трети".

Изместват се спирки „Красно село“ за автобусни линии №63 и №260 и трамвайни линии 4 и 5 на временно изградени перони в района на кръстовище ул. „Житница“ - бул. „Гоце Делчев“ - бул. „Цар Борис Трети”.

От тази неделя

два участъка от булевард "Патриарх Евтимий" ще бъдат затворени за движение.

От бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис Първи". Движението по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка между бул. "Витоша" и ул. "Ангел Кънчев" ще бъде двупосочно. "Синя зона" в този участък се закрива. Движението в тунела под НДК ще става двупосочно, като изходът от тунела в посока към бул. "Черни връх" ще бъде отворен за еднопосочно движение на автомобили. Трамвай номер 6 няма да минава под тунела, той ще се движи до ж. к. "Иван Вазов".

От 27 март за 14 месеца се забранява движението по бул. "Патриарх Евтимий" от бул. "Васил Левски" до ул. "Хан Крум". По "Васил Левски" от кръстовището с "Граф Игнатиев" ще се преминава двупосочно до "Петте кьошета". Двупосочно от там ще преминават тролеите с номера 1, 2, 5, 8, 9. Закриват се спирките на бул. "Патриарх Евтимий" при кино "Одеон", както и при бул. "Витоша". Линия номер 9 в посока към "Сточна гара" няма да променя маршрута си. Разкриват се нови временни спирки в посока към бул. "Прага" за тролеите с номера 1, 2, 5, 8 и 9 на бул. "Васил Левски", преди ул. "Данте" и на бул. "Васил Левски", непосредствено преди ул. "Г. С. Раковски".

Поради въвеждането на двупосочно движение по бул. "Васил Левски" от кръстовището му с "Патриарх Евтимий" и по бул. "Скобелев" до кръстовището при "Петте кьошета" се закриват местата за платено паркиране. Общо закритите места са 100, ще бъдат разкрити 200 нови места за платено паркиране.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове