Затворът Полсмор, където Нелсън Мандела прекара цели 8 години

Бъдещият президент на Южна Африка бил изолиран от останалите. Но това място все пак си е кътче от ада...

Затворите са зловещи институции, едни от най-отблъскващите места, които съществуват в модерното общество. Правораздаващата система е постигнала съвършенство в изграждането на малки кътчета от ада, където човек спокойно може да изгуби мечтите си, пише онлайн списанието men.bg. И докато Русия може да бъде смятана за страната с най-голям затвор в историята (Архипелагът Гулаг), африканските републики също имат какво да кажат по въпроса.

Според CNN, гангстерският рай се намира в Кейп Таун, а неговото име е Полсмор.

Затворът е позициониран в един от градовете с най-голяма смъртност (Кейптаун е на 9-мо място в света по брой убийства годишно) и всеки ден приютява нови затворници, въпреки факта, че вече е отдавна препълнен. Има килии, в които би трябвало да живеят 1619 души, но в момента там са натъпкани 4284-ма човека.

Повечето чакат присъда, останалите не могат да платят 5-те долара за гаранцията си. Резултатът от това:

86 човека в килия за 19.

Затворниците се редуват кой да лежи на земята и кой да спи на леглото, разполагат с кофа, която използват за тоалетна, а личната им хигиена надминава и най-големите кошмари, които човек може да има.

Затворът често е описван от Нелсън Мандела, който пристига през 1982-ра година, но е настанен в отделна килия. 
Бъдещият президент на Южна Африка обяснява, че затворът има модерна фасада, но много бедно сърце.

Някои от настоящите пазачи признават, че са виждали Мандела само един път, защото

той лежал изолиран от останалите и нямал право да излиза и да се смесва с групата.

Времето му за разходки било в друг час, елиминирани били всички шансове за среща други хора. Условията били толкова зловещи, че Мандела и много други се разболяват от туберколоза.

Вторият етаж на затвора е специално резервиран за бандите, но всички те са разделени, за да не могат да комуникират едни с други, както и с новодошлите. Контролът на бандите е доста сериозен и именно те разпределят дажбите храна, разговарят с пазачите и дори

съставят график кой да стои до прозореца, за да диша малко чист въздух.

И положението няма да се оправи, защото всяка седмица идват нови и нови затворници. Според изчисленията, тази сграда вече е приела 3 пъти повече хора, отколкото трябва. Охраната вече не се и опитва да привлече вниманието на правителството и се надяват, че следващата епидемия няма да ги засегне, защото тя поне е гарантирана!

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове