Здраве от индианците: 6 растения, лекуващи много заболявания

Здраве от индианците: 6 растения, лекуващи много заболявания - картинка 1

Смята се, че индианското племе Чероки е надарено с умението да разбира и използва традиционните лечебни билки и растения

В далечното минало хората се доверявали на природната медицина, за да се справят с болестите. Смята се, че индианското племе Чероки е надарено с умението да разбира и използва традиционните лечебни билки и растения. Разберете кои са 6 от тези ценни растения, които могат да лекуват много от най-честите заболявания днес.

Чероки е индианско племе, обитаващо югоизточната част на САЩ. Те вярват, че Творецът ги е дарил със знания, които им позволяват да разбират и прилагат ползите на билките-лекарства. Чероки се доверяват напълно на лековитите и превантивни свойства на природната аптека.

Тъй като броят на много растения значително намалява с годините, Чероките имат подходящи техники за събиране. Старите учат по-младите, че когато се събират растения, трябва да се откъсва само всяко трето, което се намери. По този начин се гарантира, че ще останат достатъчно растения и те няма да бъдат загубени.

Билките се използват в лечението на много болести и заболявания, но тъй като свойствата им са много силни, те не трябва да се прилагат неправилно или прекалено, тъй като могат да станат опасни.

Ето и кои са 6 от лечебните растения, с които индианците Чероки лекуват:

  • Къпина

Чероки прилагали къпините при разстроен стомах, но ползите за здравето не приключват само с това. Приемът на силен чай от корена на къпината помага за намаляване на подутите стави. Отвара от корените, подсладена с мед или кленов сироп, е ефективен природен лек срещу кашлица. Дъвченето на листата на къпината пък може да успокои кървящите венци.

Други здравни ползи на къпината са:

  • Добро храносмилане
  • Засилване на имунната система
  • Правилна функция на сърцето
  • Превенция на рак

Тези вкусни плодове също са невероятно питателни. Полезните хранителни вещества, съдържащи се в къпините, са: витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин К, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина. Къпините също така са чудесен източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, фибри и незаменими аминокиселини.

  • Папур

Чероки гледат на това растение по-скоро като начин за превенция, отколкото като лечебно средство. Папурът е лесно смилаема храна, която е и полезна. Почти всяка част от растението, с изключение на зрелите листа и главите със семена, може да се използва за медицински цели. Коренът на папура има високо съдържание на нишесте, а мъжките растения са богати на цветен прашец.

Коренът на папура може да бъде приготвен като картофите – сварен и намачкан на пюре. Получената паста е чудесен лек за изгаряния и рани. Поленът от папур е източник на протеин и би могъл да се използва като добавка в печенето. Пухът от растението е подходящ запредотвратяване раздразването на кожата при бебетата. Папурът може да бъде полезен и при диария.

  • Мента

Ментата е много популярна и днес и често се използва за направата на чай. Ароматното растение има различни антиоксидантни свойства, както и е източник на магнезий, фосфор, калий, калций, витамин С, витамин А, и фибри. Индианците Чероки използват тази билка, за даподпомогнат храносмилането си. Листата на ментата могат да бъдат смачкани и използвани като студени компреси, за направата на мехлеми или дори по време на баня за успокояване на сърбеж по кожата. Лечителите Чероки също така понижават високото кръвно налягане с помощта на смесица от стъбла и листа. Ако кърмите и зърната ви са разранени, може да ги промивате с вода с мента.

  • Лопен

Тази билка има силата да успокои астмата. Според индианците Чероки вдишването на дима от изгарянето на корените и листата на лопенауспокояват белите дробове и правят дишането по-лесно. Растението е подходящо и за успокояване на лигавиците. Можете да направите топла отвара от лопен и да накиснете краката си в нея, за да намалите подуването и болките в ставите. Билката има и противовъзпалителни свойства, които успокояват болезнената и раздразнена тъкан. Цветята на лопена могат да се направят на чай, който има леко успокоително действие.

  • Шмак

Всяка част от тази билка може да се използва за медицински цели. От кората на дървото може да се направи мека отвара, която успокоява диарията. Гаргара със същата отвара помага при болки в гърлото. От узрелите плодове на шмака пък се получава приятна напитка, която е богата на витамин С. Чаят от листата на шмака намалява високата температура.

  • Бял равнец

Пресни смачкани листа от това растение могат да бъдат сложени върху отворени рани, за да намалят кървенето. Сокът от бял равнец в комбинация с изворна вода пък може да помогне при заболявания на червата. Листата на белия равнец се използват за направата на чай, който стимулира коремните функции и съдейства за правилното храносмилане. Отвара, направена от листата и стъблата на растението,облекчава акнето, напуканите ръце и помага при други кожни раздразнения.

 

Източник: zdrave.rozali.com 

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове