Здравейте, ние сме мъртвите концлагеристи

Здравейте, ние сме мъртвите концлагеристи - картинка 1
Оцелели лагеристи на възпоменателна церемония в Литва

Музеят на Холокоста в Ерусалим публикува албум със снимки на жертви от различни националности, държави и "провинения"

Снимки в три ракурса - профил, анфас и ляв полупрофил. На снимката има само кодово обозначение на държавата, от която затворникът произхожда, личен номер и име на концентрационния лагер - Аушвиц.

От безименните снимки гледат мъже, жени, деца. Повечето имат пришити към дрехите разноцветни триъгълници, но от черно-белите фотографии е трудно да бъдат различени какви са...

Педантичната германска бюрократична машина е регистрирала няколко милиона такива жертви. Имената им са в отделни списъци, където срещу личния им затворнически номер пише кой е на снимката, от къде е и защо е в лагера. 

Свикнали сме да свързваме думата Холокост само с изтреблението на европейските евреи по време на Втората световна война. Самата дума значи "пълно изгаряне", окончателно унищожаване на цяла народност. Но заедно с около 6 милиона евреи, в концентрационните лагери умишлено и систематично са убивани и други групи "различни" - около 2 милиона цигани, 300 хил. хомосексуални, десетки хиляди психично болни, милиони политически затворници, членове на "Свидетели на Йехова" и др.

В лагерите обаче няма имена - там всеки се идентифицира по номер и цветно триъгълниче.

Жълто - евреи, черно - инвалиди и психично болни, кафяво -  цигани или друга "малоценна" раса, розов - хомосексуален, лилав - Свидетели на Йехова, син - имигрант от враждебна страна, червено - политически затворници, зелено - криминални. 

Когато на 27 януари 1945 г. съюзническите войски освобождават най-големия лагер на смъртта в Полша, там има едва около 7500 души - твърде слаби и немощни за да вървят сами.

Няколко дни преди това други 60 000 са преместени на запад, към вътрешността на Германия. Според намерените в лагера документи и от свидетелства на оцелели лагеристи и есесовци от охраната, през 4-те отделни структури на лагера, за петте години на неговото съществувание са минали около 4 милиона души. Оцеляват по-малко от 50 хиляди...

Общо, при опита си да заличат цели етнически групи, малцинства и политически противници, нацистите избиват между 11 и 25 милиона души. Разликата идва от огромния брой загинали руски военнопленници - около 10-11 милиона. Те са третирани като политически затворници, за разлика от пленените британци, французи и американци и са избивани систематично.

По повод Международния ден за възпоминание на жертвите на Холокоста, Музеят на Холокоста в Ерусалим публикува албум на жертви на Аушвиц, чиито снимки попадат в ръцете на американските войници след войната.

Някои от тях са евреи, други очевидно не, а има такива, които са едновременно евреи и политически противници - върху ревера на този мъж (и на много други) има два триъгълника един върху друг - жълт и червен...

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове