Здравният еврокомисар: Страните от ЕС да купуват всички полагащи им се дози

Здравният еврокомисар: Страните от ЕС да купуват всички полагащи им се дози - картинка 1

В момента някои страни купуват между 50% и 100% от полагащите им се

"Няколко пъти заявявахме, че се надпреварваме с времето и затова ваксинирането е важно за намаляване броя на заразените. Знаем за предизвикателствата около производството и доставянето на ваксините, но препоръчваме на страните членки да купуват всички налични дози. Защото в момента виждаме, че страните купуват между 50% и 100% (от полагащите им се)."

Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакуди на пресконференция в Брюксел. Тя не спомена писмото на група държави, сред които и България, както и днешната среща във Виена с участието на пермиера Бойко Борисов, след която продължи настояването разпределянето на дозите да става пропорионално на населението.

По-рано Европейската комисия отвърна на обвиненията от австрийския канцлер Себастиан Курц за "базар" на ваксини, заради което едни страни получавали повече бройки. Отговорът бе, че така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксиниране.

Вчера във Виена Борисов изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките.

"Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили", попита реторично министър-председателят, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

"Знаем, че ситуацията с коронавируса остава тревожна в няколко страни членки и трябва да увеличим усилията си, за да задържим малък броя на заразените", коментира още Кириакуди след видеосреща на здравните министри. "Европейската комисия предложи разпределянето да става пропорционално на населението и така действаме досега всеки път и по всеки договор, защото това е справедливо за всички решение."

"Това бе и посланието ми днес към здравните министри", допълни Кириакиду. "Подходът ни към разпределянето е бил винаги един и същ от самото начало - винаги основан на населението, освен ако самите страни членки не решат да не вземат изцяло полагащото им се. Разбира се, страните членки могат да решат да се завърнат към системата за pro rata разпределяне (според населението им)".

Темата ще се обсъжда на Европейски съвет на 24-25 март следващата седмица. Досега по-малки държави като Малта и Ирландия, посочени от Курц, заявиха, че не са нарушили никакви правила на ЕС и че правят всичко възможно да доставят ваксини за гражданите си. Според "Ди Велт" Германия също е една от възползвалите се страни и около 11% от дозите всъщност са свръх полагащата ѝ се квота. Берлин не е коментирал обвиненията на групата държави, сред които и България.

Марта Темиду, министър на здравеопазването на Португалия и ротационен председател на Съвета на министрите, бе попитана от журналистка от родината ѝ дали правителството в Лисабон е изкупувало 100% от полагащото се през първото тримесечие или е прехвърлило част от дозите на други.

"Купуваме всичко, полагащо се на Португалия с изключение на ваксините на Moderna", отвърна министър Темиду.

Стела Кириакиду призова страните членки така да организират поставянето на ваксините по координиран начин, че да не се стига до задържане на дози. Това е особен оважно в задаващите се месеци, когато доставките ще се увеличат значително, допълни тя.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове