Зелена карта по папски

Зелена карта по папски - картинка 1

Папата лично приветства късметлиите на италианска земя

Снимка: ВВС
Зелена карта по папски - картинка 2

12-те късметлии пътуваха в същия самолет, заедно с папата.

Снимка: BBC
Зелена карта по папски - картинка 3

12 от десетки хиляди...

Снимка: ВВС

Ако църквата ще се включи в лотарията на късмета, кой още ще се включи? ‎

12 истински сирийски бежанци на лотариен принцип се сдобиха с папско благословение да заживеят в Италия за сметка на Ватикана. Това беше крайният резултат от посещението на главата на римокатолическата църква в лагерите на човешката трагедия на остров Лесбос.

До ада на 12-те хиляди на границата между Гърция и Македония папа Франциск не стигна.

И ако изключим лудия късмет на хората, които с децата си заживяват с благословията на всички богове така, както е редно да се живее на земята, въпросът е дали тази скоростна лотария е добро или висш цинизъм?

Лотарийният принцип за правото на живот е разигран подробно в не един катастрофичен игрален филм.

Във филма „2012“ в новия Ноев ковчег могат да влязат само тези, които притежават милиарди, както главите на големите държави, английската кралица с нейните кучета и най-умните хора на планетата. Така на новия Ноев ковчег се качват предимно арабски шейхове и руски новобогаташи. Останалите е предвидено да се удавят. Малка група смели бедни, но изобретателни американци и няколко китайци успяват също да се качат на спасителния кораб. И след това светът потъва.

ВВС

12 от десетки хиляди...

Снимка: ВВС

Във филма „След утрешния ден“ северното полукълбо започва да замръзва и американците панически нахлуват в Мексико, като разрушават направената от тях самите защитна ограда. За да не ги стрелят на месо, американският президент опрощава всички дългове не само на Мексико, но и на цяла Латинска Америка. В залата аудиторията се смее.

В поредната катастрофична епопея „Смъртоносно влияние“, една част от астероид ще удари земята. В съответния ноев ковчег ще влязат само най-умните хора на света и по жребий мъже и жени със семействата си, които са до 45 годишна възраст. В киносалона се чува коментар:

„Хайде де видим гот ли е чакането за зелена карта!“

Творбите на Роланд Емерих (като най-катастрофичен режисьор) и тези, които му наподобяват, могат да разпределят оцеляващите от човечеството както намерят за добре. Но когато реалният папа в истинския свят избере 12 души измежду десетки хиляди на принципа на лотарията, за да покаже добротата на римокатолическата църква, това прилича на висша несправедливост.

Какво бе съобщено от световните агенции? Службите на три държави са проверили валидноста и истинноста на документите на истинските бежанци, които са се намирали в лагера.

Измежду истинските страдалци са били избрани тези, които заедно с децата си да се спасят.

Жестът бе обявен от коментаторите за знак на международна хуманитарна подкрепа и съпричастие. Само дето никой от агенциите не попита какво мислят за този жест останалите проверени и доказани като истински бежанци сирийци от лагерите, които не са извадили късмет, по-голям от последната американска лотария, достигнала 1,5 млрд. долара.

BBC

12-те късметлии пътуваха в същия самолет, заедно с папата.

Снимка: BBC

Ако целта бе един религиозен лидер да покаже на други религиозни лидери как може да се демонстрира благоволение свише, то целта е постигната. Дванадесет души от десетките хиляди са обект на медиен възторг и любов.

Спасените са искрено щастливи и в сърцата си те са не мултикултрални, а вече мултирелигиозни. Въпросът е какво би трябвало да последва?

Като следваща логична крачка е Вселенският патриарх да издигне призив и останалите документирано истински бежанци от лагерите на човешката трагедия по островите и тези, заклещени между Гърция и Македония да бъдат посрещнати лично от главите на църквата във всяка от християнските държави, а това съвсем не значи само в Европа.

Да започне нова лотария: всички бежанци с документи, които идват от зони на военни действия, да получат шанс в рамките на идните няколко дни да бъдат настанени с всички удобства в държавите по света с работещо и авторитетно църковно управление. Нищо не пречи на двете континентални Америки, на Австралия и Нова Зеландия да приемат хора при себе си. Нека са по 12 за всяка държава.

Ако това не се случи, то цялата папска акция ще си остане един римокатолически PR, който ще нагнети още отчаяние и омраза у онези, които не са били така щастливи да уцелят тотото на живота си.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове