Зелени пропуски или ваксинационни паспорти: как, кога и къде ще действат

Зелени пропуски или ваксинационни паспорти: как, кога и къде ще действат - картинка 1

Зелените пропуски вече са въведени в Израел. Срещу тях гражданите, които са получили по две дози от ваксина, могат да посещават спортни и културни мероприятия, фитнеси, ресторанти, синагоги и други

В понеделник председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че до края на март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на документ, който ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел.

Нейните думи дойдоха дни, след като стана ясно, че лидерите на страните членки на ЕС се доближават до консенсус по темата за въвеждането на подобни ваксинационни сертификати.

Някои от тях изказаха притеснение заради опасността от дискриминация на граждани, които не са ваксинирани. Други обаче вече работят по въпроса. Гърция и Дания вече обявиха, че стартират изграждането на собствени системи, които да позволяват пътуване на имунизираните. Подобни мерки вече бяха приети в Израел.

Темата предизвиква интереса на много хора. Едни се надяват с т.нар. ваксинационни паспорти да могат отново да живеят както преди, а други се притесняват от дискриминация.

В следващите редове събрахме най-важното по темата - какво точно знаем за предложението за “зелен пропуск“, как евентуално ще действа и съществуват ли ограничения за пътуванията по света, които да налагат ваксинация срещу вируси.

Какво и кога да очакваме от Брюксел

Фон дер Лайен обясни, че става въпрос за законодателно предложение и ще е необходимо то да получи одобрение. Това означава, че е възможно в следващите дни да настъпят промени.

Засега е известно е, че “дигиталният зелен пропуск“, който ще бъде предложен от Европейската комисия (ЕК), ще бъде издаван на базата на няколко показателя, за да може да се предотврати потенциална дискриминация към отделни страни и граждани от различни групи.

Пропуск ще могат да получат всички граждани, които са били ваксинирани срещу коронавируса. Първата и най-важна стъпка за осъществяването на този план е всички държави да признаят различните национални процедури по ваксиниране. Това ще позволи издаването на персонален QR код за всеки гражданин, който да бъде валиден на територията на всяка от държавите членки на ЕС.

Не е ясно засега дали код ще могат да получават само граждани, които са се ваксинирали с един от трите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препарата - на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Две държави от ЕС закупиха и разрешиха употребата на руската ваксина “Спуник V” – Унгария и Словакия. Будапеща получи и позволи поставянето и на китайската ваксина “Синофарм”.

Фон дер Лайен каза още, че за избягване на дискриминация “зелен пропуск“ ще бъде издаван и в случай на предоставяне на отрицателен тест за COVID-19. Няма обаче яснота за това кой вид тест ще бъде предложен да важи.

Отговороте на тези въпроси трябва да станат известни до две седмици. Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас каза, че се очаква пакетът от мерките за пътуване да бъде приет на 17 март, седмица преди срещата на лидерите на ЕС на 25 март.

“Целта ни е да заложим общи насоки за безопасното отваряне на Европа. Разбира се, става въпрос за законодателни промени и това не е нещо, което ще бъде по желание“, каза той, цитиран от Политико.

Свободна Европа потърси повече информация от Европейската комисия. Оттам отговориха, че на 17 март ще излязат с конкретна информация относно предложението. Потвърдиха също, че дигиталният зелен пропуск ще може да бъде издаван и в случаи, в които граждани предоставят отрицателен тест за коронавирус или докажат наличието на имунитет.

“Целта е пропуските да са приобщаващи. Затова за тяхното издаване ще бъдат включени както хората получили ваксина, така и тези, които са предоставили резултат от тест“, отговориха от пресслужбата на ЕК.

От там добавиха също, че по отношение на пътуването до държави извън ЕС, като САЩ, Великобритания, Израел и други, тепърва ще бъдат обявени предложения, което също ще се случи на 17 март.

Кой иска и кой не иска пропуски

Именно фактът, че става въпрос за законодателна промяна, която ще бъде валидна за всички страни в ЕС, засега води до несъгласие от отделни страни членки. Някои от лидерите се притесняват, че въвеждането на сертификати де факто ще превърне ваксинирането, което е пожелателно, в задължително.

Южните държави, начело с Гърция, както и представители на бизнес организации, настояват за въвеждането на пропуски, които да позволят по-лесното преминаване на хора и стоки през границите, което ще помогне и за спасяването на предстоящия туристически сезон.

Още в края на януари Атина обяви, че въвежда използването на дигитални сертификати при ваксиниране. Обявената цел беше свързана именно с възможността за пътуване, а отговарящият за електронното правителство министър Кириакос Пиаракакис обяви, че се надява идеята да бъде възприета и на европейско ниво. Гръцките власти ще издават сертификат само в случай на получаване и на двете дози от ваксините. Още в първия ден на работа на системата бяха издадени над 55 хиляди сертификата.

Застъпник на идеята за “зеления пропуск“ е и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Предложението на ЕК беше съпроводено и от критики. Външният министър на Белгия Софи Вилмс подчерта, че въпреки добрата идея за издаване на дигитален документ, която да позволява свободното пътуване в Европа, представянето му като “пропуск“ не е било сполучливо и ще доведе до противоречия относно целта му.

Срещу това ваксината да бъде условие за пътуване се изказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел.

Според изпълнителния директор на Световния съвет за туризъм и пътувания Глория Гевара бъдещите условия за пътувания трябва да комбинират множество условия, за да не бъдат дискриминирани гражданите, както заради възрастта им, така и заради проблемите с ваксинацията при по-бедните държави.

Каква е позицията на България

Ден преди Съвета на лидерите на ЕС миналия петък, българският премиер Бойко Борисов подкрепи идеята за въвеждането на т.нар. ваксинационен паспорт.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове