Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК - картинка 1

Ска Келер: Не чухме конкретно предложение за върховенството на закона или за климата,

Зелените в Европейския парламент ще гласуват против номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на вота през следващата седмица, обявиха от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, пише "Политико".

 

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона или за климата, съобщи съпредседателят на групата Ска Келер след изслушване в сряда. Ние бяхме избрани с мандат за промяна и ние не виждаме просто как е възможна промяна с този кандидат, добави тя.

Фон дер Лайен се срещна със Зелените в опит да ги убеди да я подкрепят за председател на Европейската комисия. Но групата подчерта, че срещата не е успяла да успокои притесненията, че Фон дер Лайен не се ангажира силно за действия срещу климатичните промени - проблем, който не е бил приоритет по време на дългата й кариера в германската национална политика.

 

Белгийският евродепутат Филип Ламбер коментира, че няколко седмици след изборите тя пренебрегва климатичната криза и дори иска изпълнение на климатични цели, които вече са договорени от Европейския парламент.

Зелените също казаха, че Фон дер Лайен е избягвала да отговори на въпроси за върховенството на закона.

 

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове