Зеленски, който е фаворит за президент на Украйна, обеща референдум за НАТО

Зеленски, който е фаворит за президент на Украйна, обеща референдум за НАТО - картинка 1

Комикът води с много пред сегашния президент Петро Порошенко преди втория тур на изборите в неделя

Фаворитът преди втория тур на изборите за президент на Украйна Володимир Зеленски обеща да проведе референдум за това дали Киев да се присъедини към НАТО.

Комикът води с много пред сегашния президент Петро Порошенко, показват проучванията. В неделя ще се проведе вторият тур.

Зеленски обяви, че „ние ясно сме избрали пътя си към Европа“, но било критично важно да се изгради национален консенсус за присъединяването към алианса.

"Очевидно е, че НАТО означава сигурност и високи способности за нашата армия, но аз искам да обединя страната“, каза той пред РБК-Украйна.

Зеленски добави, че ще се опита да убеди хората в населената предимно с рускоговорящи източна част на Украйна, за да преодолеят негативното си отношение към НАТО.

"Ще записвам всеки ден видео обръщения към източните райони на Украйна, за да им казвам, че НАТО не е звяр, който ще те изяде“, каза той.

Порошенко настоява за членство на Украйна в НАТО и в Европейския съюз, въпреки че членството и в двете организации изглежда далечно заради масовата корупция в страната и продължаващия пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

 

Междувременно Зеленски обеща да настоява за предсрочни парламентарни избори, ако бъде избран за президент. В момента Върховната Рада е контролирана от управляващата партия на Порошенко. Следващите парламентарни избори са предвидени за октомври. Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за „обновление“ на управляващата класа на Украйна.

Зеленски обяви още, че би включил бившия финансов министър Олександър Данилюк в своето правителство, ако бъде избран за президент. Данилюк бе уволнен от поста си през 2018 г. и по-късно се присъедини към кампанията на Зеленски.

Последното проучване, проведено от агенция „Рейтинг“, предвижда 58% за Зеленски срещу 22% за Порошенко.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове