Зеленски се закле, разпусна парламента и поиска смяна на главния прокурор

Зеленски се закле, разпусна парламента и поиска смяна на главния прокурор - картинка 1

Той поиска отстраняването и на министъра на отбраната и ръководителя на държавните служба за охрана

„Разпускам Върховната рада“. Това заяви новият украински президент Володимир Зеленски, който в понеделник встъпи в длъжност. Новият президент свиква предсрочни избори без да изчака вота, който трябваше да се състои през октомври.

Зеленски призова също и за свалянето от длъжност на високопоставени представители на властта, сред които и главният прокурор Юрий Луценко, министърът на отбраната и ръководителят на държавните служба за охрана.

Той призова народните представители да освободят посочените представители на властта и да приемат няколко ключови закона в рамките на два месеца, което според конституцията е максималният период от време след разпускането на парламента до провеждането на нови избори.

 

Франс прес коментира, че има неясноти от юридическа гледна точка за възможността президентът да започне такъв тип процедура.

На тържественото заседание пред депутати и чужди посланици Зеленски заяви още, че първата му задача като президент ще бъде прекратяването на огъня в източна Украйна. Зеленски призова и укранските граждани да започнат да се връщат в страната.

Зеленски спечели изборите срещу предишния президент Петро Порошенко в края на април.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове