Жената, която размени рецептата си за бисквити за доживотен запас от шоколад

Жената, която размени рецептата си за бисквити за доживотен запас от шоколад - картинка 1

А какво друго му трябва на човек?

Човечеството трябва да е благодарно на Рут Грейвс Уейкфийлд, защото тя е измислила едни от най-популярните и вкусни днес бисквити – онези с парченцата шоколад, любими както на Бисквитеното чудовище от улица Сезам, така и на всички нас.

През 1930 г. Рут и съпругът й купили къща за гости в град Уитман, Масачузетс. Страноприемницата им се намирала между Бостън и Ню Бедфорд и в нея хората си почивали, сменяли конете си и похапвали домашно приготвена храна. Рут готвела и сервирала всички ястия и си спечелила славата на страхотен готвач със своите омари и неповторими десерти. Ресторантът й имал много посетители, включително тогавашния сенатор на Масачузетс Джон Ф. Кенеди.

Рут измислила рецептата за бисквитите с парченца шоколад около 1938 г. и те скоро се превърнали в голям хит.
Погрешно е твърдението, че бисквитите се получили по случайност и, че Рут очаквала шоколадът да се разтопи и те да се превърнат в шоколадови. В действителност Уейкфийлд твърди, че идеята й била именно такава – хрупкави бисквити с цели парченца шоколад. Тя казва:
"Сервирахме тънки карамелени бисквити с орехи и сладолед. Всички много ги обичаха, но аз се опитвах да ги направя по-различни. Така се появиха бисквитите с парченца шоколад."


Рут написва цяла книга със свои рецепти, която се превръща в истински бестселър. В изданието от 1938 г. за първи път била включена и рецептата за т. нар. днес кукис с шоколад.
С увеличаването на популярността на бисквитите с парченца шоколад, продажбите на шоколадите Nestle също се увеличили. Андрю Нестле и Рут Уейкфийлд сключили договор: тя предоставила правата върху рецептата си на Nestle в замяна на 1 долар и доживотен запас с шоколади Nestle. Шоколадовата компания започнала да произвежда и продава специално предназначен за бисквитите шоколадов чипс.

 

Източник: lifestyle.framar.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове