Жертвите при труса на границата между Ирак и Иран са вече 328

Жертвите при труса на границата между Ирак и Иран са вече 328 - картинка 1

Най-тежко пострадали са иранските провинции Керманшах и Илам в западната част на Иран

328 са жертвите на мощното земетресение по границата на Иран и Ирак в неделя вечерта. По последни данни ранените общо в двете държави са над 1800 човека.

 

земетресение Ирак Иран

Епицентърът на труса с магнитуд 7,2 по Рихтер в 21.20 часа местно време в неделя бил в планински регион в населения предимно с кюрди регион в Северен Ирак, на 200 км североизточно от Багдад и на 400 км западно от Техеран, съобщи Геофизичният институт на САЩ. След първия трус е имало 12 вторични труса с магнитуд от 3,6 до 4,7.

Огнището е било на 32 километра северно от град Сарпол е Захаб и на 100 километра югоизточно от иракския град Сулеймания. Дълбочината е била 10 километра.

Най-тежко пострадали са иранските провинции Керманшах и Илам в западната част на страната. Според медицински източници от провинция Керманшах загиналите местни жители са 320 души. Спасителните операции в региона продължават.

По данни на иранския телевизионен канал „Прес-ТВ“ по много сгради могат да бъдат видени пукнати и цепнатини. В резултат на срутванията много автомобили, паркирани в близост до сгради, са затрупани. Заместник-кметът на провинция Керманшах Можтаба Никердар заяви, че властите създават три лагера за спешна помощ.

Не са причинени щети на стратегически обекти като петролно-газови съоръжения, летищата работят в нормален режим. В пострадалите райони са организирани полеви болници, раздават се храни, топли дрехи и гориво, предаде ТАСС.

В съседен Ирак бедствието отне живота на 8 души, а други 150 човека са ранени. Четири от жертвите са загинали в град Дарбандхан, съобщи кметът му Насех Хасан. Други двама загинаха в град Калар, съобщи директорът на местната болница. Калар се намира 70 км южно от Дарбандхан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове