Журналисти протестираха срещу "празните столчета"

Журналисти протестираха срещу "празните столчета" - картинка 1

"Къде е Ани?"

Журналисти от най-влиятелните телевизии, радиа, печатни и онлайн издания у нас излязоха протест срещу политическия натиск над медиите.

Мирната демонстрация се проведе пред сградата на бившия Партиен дом, до входа на Министерския съвет, пише OffNews.

В символ на протеста, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, се превърнаха три празни столчета и въпросът "Къде е Ани?" Повод за тях стана ситуацията в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" - едно от най-влиятелните и гледани предавания в ефира, играещо ключова роля за формиране на общественото мнение. Неочаквано изчезване на Анна Цолова от екрана и последвалите заплахи към колегата й Виктор Николаев от страна на депутат от ГЕРБ и вицепремиер породиха вълна от недоволство във и извън гилдията.

Събитието събра около сто души от гилдията. Силно представени бяха bTV и Нова с популярните си лица като Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лора Крумова, Росен Цветков, Кристина Баксанова, Светослав Иванов. Самият Виктор Николаев дойде към края на протеста, а преди това го следеше от студиото на "Здравей България". Колежката му Ани Цолова не се появи, но към протестиращите се присъдини Дарина Сарелска - доскорошен шеф на новините в телевизията. 

 

"Нашата професия е натикана в ъгъла. Въпросите намаляват, увеличава се държането на микрофон без коментира заяви журналистът Миролюба Бенатова.

Преподавателите от факултета по журналистика също подкрепиха колегите.

Направи впечатление относително слабото присъствие на журналисти от вестниците, както и почти пълното отсъствие на шефове на медии. 

И този протест не мина без "служебни посетители". Десетина момчета с анцузи се присъединиха като кръпка към групата протестиращи. В раниците си носеха прилежно навити знаменца с лозунги, изписани с красив почерк с водни боички. Виждайки, че демонстрацията е твърде мирна и културна, за да могат да се впишат в нея, момчетата дори не посмяха да развеят плакатите си, а накрая започнаха да нервничат от скука и едва дотърпяха до края на протеста.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове