Зимата - сезонът на болестите при децата

Зимата - сезонът на болестите при децата - картинка 1

Падна първият сняг, вижте какво трябва да знаете за тях

Зимата е сезонът, в който най-често се разболяват малчуганите. Естествено, най-типичните от тях, са инфекциозните, т.е. тези, причинени от бактерии. Всички знаем, че те са предават по въздушно-капков път и когато малчуганите са затворени в стая с други деца по цял ден!

Но въпреки това, специалистите съветват да не се избързва с намесата на лекар, защото ако детето е имунизирано, няма причина състоянието му да се влоши. Естествено, ако това се случи, родителите бързо трябва да предприемат мерки.

Ето, и няколко симптома, които биха подсказали, че състоянието на детето Ви се е влошило:

  1. Сънливост – ако детето Ви изпитва в продължение на 3-4 дни постоянна необходимост от сън, неизбежно е, водете го на лекар
  2. Температура на 38 градуса – не чакайте нито минута, защото детето може да направи някой гърч, а това е изключително опасно.
  3. Много ускорен пулс и силна кашлица, водеща до задавяне – опитали сте с хапчета, но те не помагат…. Не чакайте!
  4. Поява на обриви или чести зачервявания – ако детето се изрине, може да има усложнение, затова се обърнете към личния си лекар.
  5. Треска – ако е продължителна, се обърнете незабавно към лекар.

Като цяло, специалистите препоръчват децата да се хранят разнообразно, защото полезния витамин A се съдържа в изобилие в млякото, маслото, яйцата, зеленчуците.

Смята се, че детето, което има рахит (поради недостиг на витамин D е по-склонно към усложнения при инфекции на дихателните пътища (напр. бронхит). Но ако детето няма рахит и получава достатъчно витамин D, няма основание да се смята, че то ще прекара по-малко простудни заболявания, ако му се дава повече витамин D. Храната трябва да съдържа достатъчно количество витамин C.

Възрастта има значение за честотата на простудните заболявания. Децата между 2 и 6-годишна възраст боледуват от повече простудни заболявания, които траят по-дълго и водят до повече усложнения. След 6-годишна възраст техният брой намалява и те минават по-леко. 9-годишното дете боледува два пъти по-малко от 6-годишното, а 12-годишното - два пъти по-малко от 9-годишното. Това трябва да успокои родителите на малкото дете, което е "вечно" болно.

От друга страна, специалистите са убедени, че някои деца и възрастни са много по-склонни към простудни заболявания, когато са напрегнати или потиснати.

Друг фактор, който оказва влияние върху количеството на простудните заболявания, прекарани от едно дете, е и броят на децата, с които играе, особено в къщи. Единствено дете, което живее изолирано, прекарва много по-малко простудни заболявания, защото няма от кого да се заразява. От друга страна, децата в детската градина или основното училище боледуват много, въпреки че училището грижливо отстранява всяко дете с признаци на простудно заболяване. Изглежда, че човек може да предава заразата поне един ден, преди да са се появили у него симптоми на заболяването, а понякога той е носител на бактерии и предава заразата на други хора, без самият той да се разболява.

Има и някои щастливи деца, които много рядко страдат от простудни заболявания независимо от това, колко болни има около тях.

Може ли да се спре предаването на заразата в семейството. Повечето от внесените в къщи простудни заболявания се предават и на малките деца (макар и в лека форма), особено ако жилището е малко и всички използуват едни и същи помещения. Причинителите на простудни заболявания се предават не само чрез кихане и кашляне, а изпълват въздуха в стаята от самото дишане на болния човек.

Затова, като последен съвет ще Ви дадем следното: Не пускайте детето си на детска градина или училище, ако то не се е излекувало напълно! Бъдете внимателни, защото може и да го повтори.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове