Зимбабве национализира добива на диаманти

Президентът Робърт Мугабе казва, че богатствата на страната се заграбват от съществуващите миньорски компании.

4/ Правителството на Зимбабве желае да поеме контрола над добива и преработката на диаманти. Президентът Робърт Мугабе казва, че богатствата на страната се заграбват от съществуващите миньорски компании.

„Държавата вече ще притежава всички диаманти в страната. Компаниите, които добиват диамантите заграбват нашите богатства. Ето защо искаме държавата да установи монопол,” заявява Мугабе в интервю за държавна телевизия.

Преди година ресорният орган прекъсна работата на всички миньорски компании. Фирмите, които работеха в най-големите диамантени залежи в Моранге в източната част на Зимбабве, бяха принудени да напуснат тъй като разрешителното им за добив бе изтекло. Въпреки това правителството отрича, че завзема мините.

По-рано тази седмица Mbada Diamonds, най-голямата диамантена мина в Маранге, заведе дело във Висшия съд срещу правителството и си върна контрола над своите авоари. В сряда китайската диамантена компания Anjin също подаде иск срещу неправомерната правителствена забрана.

Зимбабве е шестият по големина производител на диаманти в света, но в последните години участието на държавата в индустрията беше минимално.

Производството на диаманти е намаляло значително – през 2012 г. на пазара са изпратени 12 милиона карата диаманти, а през 2015 г. – едва 3,36 милиона карата. Това се дължи на изчерпването на алувиалните залежи и притесненията за сливането на компаниите, които добиват ценния минерал.

Специалистите твърдят,че последният ход на правителството на Мугабе може да опетни репутацията на Зимбабве и да я превърне в рискована за инвестиции държава.

Зимбабве е държава, известна с опасната си правосъдна система,” заявява Джон Търнър, директор на минния отдел в адвокатската фирма Fasken Martineau. Той добавя, че плановете на Мугабе вероятно ще накарат частните минни компании да преосмислят своята дейност.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове