Златни времена за златото

Златни времена за златото - картинка 1
Снимка: elana.net

Само от началото на годината благородният метал отбелязва ръст от 15% на финансовите пазари

9/С ръст от 15% от началото на годината, златото е най-добре представящият се актив на финансовите пазари Инвеститорите залагат на благородните метали, за да предпазят портфейлите си от падащите цени на акциите и от разпродажбите на петрол и на индустриалните суровини.

Страхът винаги е бил добър двигател за цената на златото

и този път не е изключение от правилото.Това се казва в анализ на главният инвестиционен консултант на „Елана трейдинг“ Цветослав Цачев.


Той посочва, че индексът DAX 30 на водещите немски акции загуби 30% от стойността си за последната една година и дори след силното му покачване през последните две седмици е четвърт по-надолу от върха си. Щатският пазар не регистрира такъв силен спад, въпреки че инвеститорите са изключително негативни в момента.

Според Цачев поскъпването на

металите не е сигнал за финансова и борсова криза.

Според него златото е застраховката на инвеститорите към повишените рискове на фондовите пазари, но и вероятно започва дългосрочното си покачване след близо четири години на спад.

Цената преодоля ключовото равнище от 1 200 долара за тройунция и се задържа над него след първоначалния спад, който отразява изтеглянето на печалби от най-предпазливите спекуланти. Това движение нагоре отхвърли вероятността, че пазарът на злато няма да бъде интересен за инвеститорите докато продължава спада на петрола и докато няма инфлация, прогнозира анализаторът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове