Злоупотребяваш с държавни земи? Криеш се в листи и зад имунитет!

Злоупотребяваш с държавни земи? Криеш се в листи и зад имунитет! - картинка 1

Ивелин Иванов и Тодор Тодоров - рамо до рамо в живота и по предизборните плакати

Снимка: ПП "ГЕРБ"

Ще се заеме ли Европрокуратурата с партийните функционери на ГЕРБ и ДПС в Силистренско?

Последните действия на Европейската прокуратура подсказват, че може да си най-покровителствания от българската прокуратура, но ако прегрешиш с европейски пари, рано или късно ще станеш клиент на г-жа Кьовеши. Интересът на делегираните европрокурори към фирмите и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки е показателен и накара мнозина бенефициенти на еврофондове да се заозъртат притеснено.

През 2022 г., след  извършена от Инспектората към Министерство на земеделието проверка в Областна дирекция “Земеделие” - Силистра, става ясно, че има огромни злоупотреби с ползването на земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и по този начин неправомерно са използвани европейски средства. Само в област Силистра злоупотребите са за десетки хиляди декара земя от ДПФ, съответно - злоупотребите са за десетки милиони евро. Разбира се, не всички земеделски производители са прегрешавали, но за някои от тях No Comment вече писахме ТУК и ТУК. Няколко, но едри и партийно покровителствани.

Не е неочаквано, че българската прокуратура и земеделското министерство направиха всичко възможно да потулят тези престъпления. Но, както се казва, идва ред на Европейската прокуратура, която вече е сезирана. Тя, г-жа Кьовеши, ще си свърши работата, но сега е редно да разберем как действа този добре смазан механизъм на злоупотреби и кои са главните действащи лица в него.

Като се има предвид кои са облагодетелстваните лица, се вижда, че партийната подкрепа в случая е особено важна. Едната група облажили се е свързана с ГЕРБ и е ръководена лично от областния координатор в Силистра Тодор Стаматов Тодоров. Другата група са земеделски производители, свързани с ДПС- например Неджати Халим Мехмед  и неговите синове Илкер Неджати Халим и Зафер Неджати Халим. 

В предишните публикации разказахме за действията на Пламен Йорданов Кундурджиев и фирмата, която представлява - “Агроплам 2008” ЕООД, както и  неговия син Даниел Пламенов Кундурджиев и фирмата му “Данком агро” ЕООД. Малки земеделски производители от община Дулово обаче подсказват, че трябва да се проверят и земеделските производители “Саминвест” ЕООД,  представлявана от Самир Яшар Хюсеин и ЕТ “Синан Руфи”, представлявана от Синан Руфи Хюсеин. Фамилиите им навеждат на мисълта, че те са близки братовчеди. Документи, с които редакцията разполага, подсказват, че евентуалните проверяващи биха трябвало да отделят внимание и на “Сибел - Билгин Ахмед” ЕТ– представлявана от Билгин Басри Ахмед  и Ердал Бейхан Халил. 

Как този добре смазан механизъм на злоупотреби е работил години наред, каква е отговорността на държавата? Къде са били прокуратура, МВР и Областен управител, които отговарят за законността и опазването на държавната собственост?

Граждани на крайдунавския град споделиха с No Comment, че прокуратурата в Силистра е била в зависимост от починалия зам. главен прокурор Камен Ситнилски. Той пък бил много близък с друг починал прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП), който е силистренец – Любомир Божков. От своя страна, последният е родственик на партиен лидер в Силистра, който е ползвал неправомерно земя от ДПФ и съответно - европейски субсидии.

По време на управлението на ГЕРБ директор на ОД на МВР Силистра е Ивелин Статев Иванов. Той е бил и Областен управител. За тези негови назначения силистренци допускат намеса и на Тодор Стаматов Тодоров, който е важен фактор в партията. 

В последните две народни събрания Ивелин Статев Иванов е и народен представител от ГЕРБ. Както показват данните от НС, негов нещатен сътрудник по вътрешна сигурност и обществен ред  е бил партийния му шеф Тодор Стаматов Тодоров. 

Това поставя под въпрос способността на МВР или Областния управител да се грижат за законността и държавната собственост, след като съществуват подобни зависимости между лицата, упражняващи партийната и държавната власт. Ивелин Статев Иванов  и в момента е водач на листата на ГЕРБ за предстоящите избори на 2 април.

С пълно основание силистренци си задават въпроса дали участието в листи и депутатстването не е опит за използване на имунитета, като щит срещу разследване на групата?  Дори и прокурорите на г-жа Кьовеши трябва да се съобразяват с практически постоянното “предизборно” състояние на вечните кандидати, обезпечено с уж временен имунитет, който в последните две години на практика е постоянен. Независимо дали евентуалните разследвани стават народни представители или не…

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове